Logga in

VVS-experten: ”Tänk på framledningstemperaturen”

Publicerad
1 nov 2022, 08:45

Ett värmesystem kastas ut, ett annat tar plats. Det kan medföra en del förändringar som man måste ha med i beräkningarna. Experten Hans Söderström ger råd i VVS-podden.

Natalia Strandberg berättar i VVS-poddens avsnitt om värme om hur hon och kollegerna river ut gamla oljepannor och ersätter med luft/vattenvärmepumpar. En rätt vanlig lösning i energispartider. Men det finns en del att tänka på då, tipsar experten Hans Söderström.

Läs också: Natalia Strandberg om projektet på Ekerö i VVS-podden:
”Rörmokarbranschen kommer aldrig dö ut, vi kommer alltid behövas”

– Man måste tänka på vad man har idag och vad det betyder, säger han och utvecklar:

– Oljepannan har 80 grader på framledning när det är som kallast ute och man går på en lösning med värmepumpar kommer man istället att ha en temperatur ut på 55 grader och det innebär att om man behåller samma radiatorer så kanske det inte räcker till riktigt. Tänk på framledningstemperaturen, det blir inte samma värmeavgivning från 55-gradigt vatten som på 80-gradigt.

Vad gör man då?

– Om man vill ha kvar radiatorerna, de kanske är tidsenliga och fina, och ett rörsystem som fungerar så kanske man får titta på andra saker. Som en tredje ruta på sina fönster för att förbättra klimatskalet.

I projektet på Ekerö byts alla rör och radiatorer men det är ingen självklarhet annars. Ur hållbarhetsskäl kan det vara motiverat att behålla rör och radiatorer. Hans Söderström rekommenderar att man noggrant undersöker skicket innan beslut tas om det.

Läs också om förra gåpngen Hans Söderström var gäst i VVS-podden,
”Flytta ut väggen om det behövs”

Hör hela intervjun i VVS-podden där Hans Söderström pratar om fler saker att tänka på.