Logga in

”Magnetitfilter ingen magisk tablett”

Publicerad
27 maj 2024, 02:00
| Uppdaterad
26 maj 2024

VVS-montörerna Henrik Svensson och Johannes Henström är två luttrade magnetitjägare som ofta åker ut och rensar bort ”chokladpudding” i systemen. De installerar magnetitfilter i förebyggande syfte: ”Folk har fruktansvärt dålig koll”.

– För ett par veckor sedan satte vi in ett filter från TTM i en stor svetsanläggning, Nybergs Svets, i Alingsås. Det var något fruktansvärt mycket skit som vi fick ut alltså, säger Henrik Svensson på JH Energiprodukter.

mer om magnetit
Fyra tecken på att du kan ha magnetitproblem i värmesystemet

missa inte
Hur skyddar jag värmepumpen mot magnetit?

Han och hans kollega Johannes Henström är båda VVS-montörer och problem med magnetit i värmesystemen är en regelbundet återkommande arbetsuppgift för dem.

Mycket geggamoja hittades på Nybergs Svets i Alingsås.

I fallet med svetsanläggningen var det fjärrvärme, men de åker också ut till kunder som har problem med exempelvis sina värmepumpar.

– Alla värmeanläggningar som är kopplade till radiatorer har det här problemet mer eller mindre. I nya hus med enbart golvvärme finns inte magnetit i systemet på samma sätt, det är rören som ställer till det.

Varje gång de byter en värmepump eller värmepanna har de med sig magnetitfilter som tillval och rekommenderar att det sätts in.

– Vi har med oss bilder på hur det har sett ut hos kunder och hur mycket det renar. Men kunderna ringer inte och säger att vi har problem med magnetit utan ”vi har ingen värme i fyra element” och så är det bara som chokladpudding i elementen, säger Johannes Henström.

”Förvånande nog så har värmepumpen inte larmat på högtryck förrän jag gjorde rent silen, satte tillbaka den och provkörde … då var det lika mycket skit i silkorgen IGEN!”

henrik svensson

Henrik Svensson nämner ett fall då han och Johannes Henström hade haft telefonkontakt med en husägaren till och från angående att han inte fått någon riktig värme i huset. De hade uppmanat honom att lufta, knacka termostatventil, höja cirkulationspumpen. Inget gjorde någon riktig skillnad så de bokade ett hembesök och kunde snart härleda cirkulationsproblemet till värmepumpen. 

Den där känslan när man öppnar filterballen och hittar problemet direkt: ”Jackpott, så jävla tillfredställande!”, kommenterade Henrik Svensson när han lade upp dessa bilder i sociala medier.

– När jag öppnade filterballen rådde det inte längre några tvivel om vad som ställt till så mycket bekymmer denna vintern. Förvånande nog så har värmepumpen inte larmat på högtryck förrän jag gjorde rent silen, satte tillbaka den och provkörde … då var det lika mycket skit i silkorgen IGEN! Att motivera en renspolning och att få montera en Boilermag har aldrig varit så lätt, konstaterar Henrik Svensson. 

– Folk har fruktansvärt dålig koll på hur det fungerar, säger Johannes Henström.

Så därför är deras rekommendation att installera magnetitfiltrena något som brukar underlätta för fastighetsägare. Johannes Henström och Henrik Svensson visar bara kunderna hur de kan skölja av det som de kallar för ”den svarta eländiga geggamojan”. 

Mycket vanligare med stora påfyllningar än många trott
”Man borde vårda värmesystemet med samma omsorg som med bilar” 

Ett magnetitdrabbat system kan bero på småläckor som gör att man behöver fylla på syrerikt vatten i systemet för ofta, kan magnetitfilter vara en quick fix?

– Det är ju inte en magisk tablett som man bara lägger i och så är allting bra. Det är i förebyggande syfte som sätter vi upp dem.