Logga in

Dubbla vattenskador: ”Det stank gammgubbe”

Publicerad
16 okt 2023, 06:04

Borlängeparet har två gånger råkat ut för att diskmaskinens slangar gått sönder med omfattande skador som följd. ”Nu ska vi gardera oss till 100 procent.”

Några minuters bilväg från centrala Borlänge finns stadsdelen Årby där kylteknikern Patric Lissjanis och Marie Röst, som jobbar på Trafikverket, bor i ett villaområde sedan 20 år tillbaka.

Tre fjärdedelar av alla anmärkningar på badrummet handlar om golv och golvbrunnen
”Tätskiktet får inte titta fram under klämringen”

När företaget vägrade medge alla fel på jobbet gick paret till domstol
Bytte inte ut gammal golvbrunn – orsakade vattenskada

Marie Röst och Patric Lissjanis drabbades av dubbla vattenskador. Foto Ulf Palm

De vuxna barnen är utflugna sedan länge. Familjen har trivts bra i 70-talsvillan, men en omfattande vattenskada – för andra gången – har ställt till det.

– Händer det en gång till flyttar vi härifrån, säger Patric Lissjanis där vi sitter runt matbordet och pekar mot köket där vinylgolvet delvis brutits upp, socklarna är borta och där diskmaskinen skulle ha stått är det ett tomt hål.

– Vi har äntligen sluppit byggfläktarna, som har varit det värsta av alltihop. Vi har knappt kunnat vara hemma på grund av oväsendet och på nätterna stängde vi faktiskt av fläktarna för att kunna sova, säger Marie Röst och suckar.

Vid matbordet sitter i dag även Johan Apel, hållbarhetsstrateg på LF Dalarnas Försäkringsbolag, Johan Emretsson på Dala Rörservice och André Helgesson, arbetsledare på Lissel & Anderssons Bygg för att diskutera vattenskadorna.

Första gången som paret drabbades av en vattenskada i hemmet var 2015. Då var det ett avloppsrör från diskmaskinen som sprungit läck.

Här har avloppsslangen gått av. Foto: Ocab

– Vi hade precis köpt nya vitvaror och lagt in nytt golv i köket som enligt säljaren skulle klara allt från höga klackar till vattenläckage. Men det stämde inte. När jag stod vid diskbänken kände jag att golvet liksom sviktade. Jag tog bort socklarna och det var dyngsurt under, konstaterar Marie Röst och förklarar att familjens försäkringsföretag, Dalarnas Försäkringbolag inom Länsförsäkringar, kom fram till att orsaken var ett läckage i avloppet.  

Avloppsslangen från diskmaskinen hade, av oklar anledning, gått av. Det visar skadeserviceföretaget Ocabs rapport.

Det var en rejäl vattenskada som också spridit sig till det intilliggande sovrummet. Då insåg Marie Röst och Patric Lissjanis var den besvärande lukten i sovrummet kom ifrån.

– Det stank gammgubbe, säger Marie Röst och rynkar på näsan.

Det blev en stor renovering som även omfattade tapetsering och en ny vägg mellan kök och sovrum. Varken Marie Röst eller Patric Lissjanis kunde tro att de åtta år senare skulle behöva uppleva mardrömmen igen.

– Jag fick för mig en dag att jag bara skulle titta under socklarna i köket och då såg jag att det var en massa vatten. Jag fick panik – inte igen! säger Marie Röst och berättar att det också fanns mycket vatten i ”baljan”, diskmaskinens läckageskydd.

– Hade de haft ett larm kopplat till skyddet hade det varnat för läckaget, säger Johan Apel.

Paret Röst-Lissjanis hade en vattenfelsbrytare, men vattenfelsbrytare reagerar inte på avloppsvatten. Nu ska familjen få alla säkerhetsinstallationer uppgraderade och rätt installerade.

– Nu ska vi ha larm på allting, vi ska gardera oss till 100 procent, säger Marie Röst.

Precis som förra gången får de hjälp av LF Dalarnas Försäkringsbolag, som snart ska lansera konceptet ”Dalarnas vattensäkra kök” där köket bland annat ska ha ett uppvikt, vattentätt golv, tätskikt bakom alla vattenanslutna apparater och vattentäta genomföringar.

Johan Palm, LR Dalarnas Försäkringsbolag. Foto Ulf Palm

– Det ska vara samma tätskiktskrav i ett kök som för ett WC-utrymme. Vi ger 15 000 kronor i bidrag till våra kunder som vattensäkrar sina kök, för då minskar risken för skada, säger Johan Apel och fortsätter:

– Det är faktiskt inte så ovanligt med två vattenskador på varandra. Vi har jobbat med våra entreprenörer och försökt få dem att göra återställandet lite bättre efter första gången, men det är inte alla gånger det blir så.

Någon våtrumsmatta till köket kommer dock inte Marie Röst och Patric Lissjanis att skaffa.

– Vi tittade på en som var hård och stum. Den mattan gillade vi inte, säger Marie Röst, som i stället valt en plastmatta, även om en våtrumsmatta med golvbrunn hade varit det bästa, enligt Johan Apel.

Johan Emretsson, Dala Rörservice. Foto Ulf Palm

VVS-företagaren Johan Emretsson förklarar hur det nya vattenläckaget i köket gick till. Han går först fram till den lucka som uppstått sedan den gamla diskmaskinen kasserats och sen in i ett angränsande rum där tvättstugan finns.

– Vi ansluter till den befintliga vattenutkastaren. Den sitter inbyggd i ytterväggen så man måste öppna väggen för att kunna komma åt den, vilket i sig medför en skaderisk. I och med att vattenutkastaren sitter en bra bit ifrån ett våtrum eller diskbänksskåp så kan vi inte följa Säker Vattens regler, även om vi skulle montera ett skåp för vattenutkastaren eller göra en vattensäker konstruktion i vägg. Det finns ingenstans att leda ut ett eventuellt läckage, förklarar Johan Emretsson. 

Dala Rörservice ska nu byta till heldragna ledningar i köket, sen blir det två skarvar i tvättstugan, men där finns det tätskikt och golvbrunn. De byter också ut allt som behöver bytas ut. 

I sovrummet är golvet uppbrutet intill väggen som gränsar till köket. Här har paret Röst-Lissjanis ändå haft tur i oturen, själva väggen är inte skadad den här gången, utan det är bara golvet och golvlisten som måste bytas ut.

Alla vitvaror ska kollas och bytas ut efter sju–åtta år. Plastslangarna blir dåliga, eftersom det matas ut hett vatten i dem, flikar Johan Apel in.

– Vi kommer vara väldigt noga när vi köper den nya diskmaskinen och kontrollera kvaliteten på slangar, säger Marie Röst.

Dalarna har varit hårt drabbat av översvämningar med efterföljande vattenskador. Men det är skillnad på översvämning och läckage för försäkringsbolagen och i hanteringen. 

– Översvämning är en naturskada, medan läckage kan bero på ålder, korrosion, kyla och slitage, men det kan också vara orsakat av utförandefel, påpekar Johan Apel. Anslutningen till och från diskmaskinen är kökets svaga punkt. Ofta finns det en inbyggd magnetventil till tilloppet, men den känner inte av avloppsläckage.

Johan Emretsson påpekar att man alltid ska stänga av vattnet till vattenanslutna apparater när de inte används.

 – Vi ser ofta hos kunderna att de vrider på vattnet för diskmaskinen, sedan står det på jämt. Har den stått i öppet läge för länge finns risken att det blir ett läckage från vredet när man väl stänger det, säger han.

Johan Emretsson tipsar om att det finns prisvärda elektroniska diskmaskinsavstängare, som automatiskt slår av när timern löpt ut efter tre eller tolv timmar.

– Man måste trycka på den för att få maskinen att fungera, då får man vatten i tre timmar, förklarar han.

Vatten droppade in i vardagsrummet hos boende i lyxbygget Norra Tornen i Stockholm
Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

Johan Apel får frågan om vilken som är den värsta vattenskada han har sett och drar sig till minnes en familj som åkte på en längre Thailandssemester. Men pelletspannan slutade fungera och det fick till följd att alla vattenledningar frös till is. När det lite senare blev varmare ute tinade ledningarna, men då var de trasiga och läckte lite överallt. Hela huset vattenfylldes.  

– Det var en frysskada som jag aldrig glömmer. Hela huset var fullt med vatten och i fönstren hängde det istappar.