Logga in

Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

Publicerad
4 jun 2020, 06:00
| Uppdaterad
14 jun 2023

Vatten droppade in i vardagsrummet hos boende i lyxbygget Norra Tornen i Stockholm. Men underentreprenören Eriksson VVS i Gävle AB svär sig fri.

Det första larmet om de läckande avloppsrören kom för ett år sen. Ett 20-tal lägenheter har hittills drabbats av läckage och boende har evakuerats.

Från mars 2020:
Felmonterade avloppsledningar gör att lyxbygget läcker

– Det här är det värsta jag har sett. Vi har gjort närmare 4 000 lägenheter åt JM, men aldrig varit med om något liknande tidigare. Någon har tagit ner dimensionen på vakuumsugkopparna från 160 till 110 millimeter, säger Håkan Eriksson, vd på Eriksson VVS och säger att hans företag inte är inblandat i något av detta.  

– I vintras gick jag upp på taket och det var kallt, omkring tio minusgrader. Då upptäckte jag att någon hade monterat vanliga, oisolerade vakuumventiler som frusit. Konsekvensen blev att varje gång som någon spolade så fylldes avloppssystemet på och till sist blev det fullt, förklarar Håkan Eriksson, och tillägger ”att det stank skit” i Norra Tornen.

ARN bäsar villaägares bevis för vattenskada
”Försäkringsbolaget betalar inte en krona och byggföretaget vägrar ta ansvar för fusket”

Tidigare har det nämnts att orsaken till läckaget var kopplingar avsedda för gjutjärnsrör som felaktigt skulle ha monterats. Men det stämmer inte, enligt Håkan Eriksson.

– Däremot har vi på vissa ställen monterat andra jetkopplingar istället för Geberits, som man får använda i sidodrag. På ett ställe hade en muff glidit isär, det är det enda felet vi tar på oss och som vi anmält till vårt försäkringsbolag, men Oscar Properties har inte tagit tag i saken.

Byggföretaget Oscar Properties, som nischat in sig på luxuösa lägenheter i attraktiva lägen, har stora ekonomiska problem. Det är till och med så att revisorerna i den senaste årsredovisningen varnar för konkurs.

Förseningar på Riket:
Skadade vattenledningar stoppar sjukhusbygge

Enligt Oscar Properties är orsaken till felmonteringen att ”en av våra underleverantörer inte byggt enligt de handlingar som är framtagna”.

Fortsättning följer, åtminstone för Eriksson VVS AB som inte fått ut ett öre för jobbet man gjort.

– Oscar Properties är skyldig oss totalt åtta miljoner kronor. Det är mycket pengar, som vi kommer att kräva in, säger Håkan Eriksson.

VVS-Forum har förgäves försökt att nå Oscar Properties för en kommentar, men så här skriver företaget på sin hemsida:

”Omedelbart efter att det (läckaget) uppdagats så sattes en utredning igång och man konstaterade snabbt att vår underleverantör monterat rören felaktigt, de har inte följt montageanvisningar.”

turerna kring Oscar properties

  • Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, bildade företaget 2004 med visionen att ”skapa unika, designade, kreativa och moderna bostäder med utgångspunkt i varje byggnads historia.”
  • I början på januari i år upptäcktes att ett rör till en av avloppsstammarna hade spruckit i ett av de två 36 våningar höga Norra Tornen.
  • Hittills har ett 20-tal boende drabbats av läckage, varav några evakuerades till hotell.
  • Första kvartalet i år redovisade bolaget en (1) såld bostad totalt och en nettoomsättning som rasat från fjolårets drygt 440 miljoner kronor till omkring 108 miljoner kronor.
  • Ett annat av Oscar Properties omtalade byggprojekt är Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden, men Stockholm stad rev kontraktet i vintras med företaget efter att inte ha fått betalt för marken.