Logga in

”Byt ut ledningarna i tid”

Publicerad
23 okt 2023, 06:06

Vattenskadorna kostar 12,6 miljarder kronor varje år. Thomas Helmerson, Vattenskadecentrum och en av grundarna till Säker Vatten, hur ska vi stoppa detta?

Vad är viktigast för att få stopp på vattenskadorna?

– Eftersom de flesta vattenskador sker på grund av uttjänta ledningar får vi bästa reduktion av vattenskador genom ökat underhåll, det vill säga att byta ut ledningarna i tid.

Överlåtelsebesiktaren Petra stöter på en hel del VVS-fel
Tre vanligaste VVS-missarna enligt besiktaren

Skadeexperten har goda erfarenheter
Fem tips: De bästa sätten att få kunden att skaffa vattenfelsbrytare

 Varför ökar vattenskadorna hela tiden?

– De senaste fem åren har det skett en ökning av anmälda skador till försäkringsbolagen med mellan 25–30 procent. Orsaken till ökningen är bland annat att antalet bostäder årligen ökar, det eftersatta underhållet och kanske även på att fler utrustningsskador i kök ersätts.

 Vilka är de främsta orsakerna till vattenskador?

– Eftersatt underhåll av ledningar som ger vattenskador genom korrosion, slitage, ålder, det vill säga uttjänta ledningar. Flest utrustningsskador står kylskåpet för, cirka 9 procent av alla vattenskador, och de är inte vattenanslutna kylskåp.

Tycker du att man ska ha krav på golvbrunn i kök?

– Hela byggbranschen, inklusive vitvarutillverkare, genomför nu projektet ”Köket”, där man ska ta fram hur man bäst ska vattensäkra kökets utrustning, tätskikt och installationer. Ska bli intressant att se deras förslag till förbättrat skydd mot vattenskador.

Någonstans i den stora sekelskiftesvillan läckte det kraftigt, men ingen visste var
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”

Vilken är den värsta vattenskada som du har sett?

– Tycker att problemet med vattenskador, förutom själva skadan, är vattenskadornas påverkan på hälsan, till exempel i form av mögel och miljöpåverkan. Det är dessutom väldigt onödigt att i onödan behöva reparera och bygga om.