Logga in

Tre vanligaste VVS-missarna enligt besiktaren

Publicerad
18 sep 2023, 06:00

Hon kommer in i hem som ska byta ägare. Överlåtelsebesiktaren Petra stöter på en hel del VVS-fel: ”Jag tar bara ett finger och petar lite och då rör de sig”.

1. Rören sitter inte fast

Det vanligaste jag ser är att rören inte sitter fast ordentligt, de skakar. Det är ganska vanligt när man kommer in i kök och badrum och tittar i diskbänksskåp, i kommoder eller vid toaletten. Jag brukar inte stå och rycka i dem, jag tar bara ett finger och petar lite och då rör de sig, det är jättevanligt.

Petra bjuder på bilder:
Besiktningstjejen: ”Här får man inte vara oförsiktig med dammsugaren”

Hur hade de tänkt här?
”Jag stöter ofta på rör i rör-system på ologiska ställen”

2. Man låter stumparna vara kvar

Det förekommer rörgenomföringar i golv, ursäkten man får höra kring badrumsrenoveringar är att de fanns där från början, men det är ingen ursäkt. Det är till och med så att man har sparat rörgenomföringar till element fast det inte finns någon radiator kvar längre. Stumparna har man då låtit vara kvar för att man inte orkar flytta på dem. Seriösa hantverkare pratar med kunden och frågar: ”Ska vi flytta det här, det kostar så och så mycket?”. Men ofta när man frågar kunden om de pratat med hantverkarna om rören så svarar de ”Nä, vad är det för problem?”. 

”Det får inte vara så längre”
Vad gör jag med rören som kommer upp från golvet?

3. Felmonterade golvbrunnar

Det börjar bli bättre, man märker att många besiktningsmän slagit ned på det, men 70-80 procent av alla golvbrunnar är fortfarande felmonterade skulle jag säga. Min känsla är att det har stressats fram utan förståelse för vad det innebär för kunden. Golvbrunnen är djup så risken för vattenskada är inte överhängande men den som får badrummet gjort lider risk för att försäkringsbolaget friskriver sig om det blir vattenskada. Man blir desto gladare när man ser att någon gjort det jäkligt snyggt med yrkesstolthet och lagt ned kärlek på det. 

Fler golvbrunnsmissar
”Många nybyggda badrum får rivas upp på grund av några få centimeter”