Logga in

Rörmokaren Niklas blev VVS-konsult: ”Jag fick börja snusa igen så jag kunde fokusera”

Publicerad
28 aug 2023, 09:45

Han ville slippa bilköer och vande sig aldrig vid ”bajshändelser”. Niklas Davidsson utbildade sig till VVS-konsult trots att han hade svårt för matte. Hur blev livet när han bytte badrumsrenoveringar mot att rita bygghandlingar?

Ett stillasittande arbete efter tio år som VVS-montör blir en chock för kroppen. 

– Man börjar darra och armarna blir mindre. 

VVS-konsulten Niklas Davidsson sitter vid ett konferensbord hos sin arbetsgivare Briab.  Han illustrerar med skakande händer hur svårt han i början tyckte det var att fokusera på Excel och CAD, i stället för att springa runt som röris. 

Niklas Davidsson tipsar
8 saker du ska ha klart för dig om du funderar på att bli VVS-konsult

Det är nu sju år sedan han valde att börja plugga till VVS-konsult och nu har han vant sig. 

– Jag började snusa igen för att lugna ner mig så jag kunde fokusera. Men det höll på i tre år. Jag kan se i mina gamla anteckningar från studietiden, att här har jag med darrig hand skrivit den här texten.

Niklas Davidsson halkade in som VVS-montör 2006 när han vantrivdes på sitt jobb som festbyggare i arrangörsbranschen. Chefen på Huddinge Rör behövde ett par extra armar men hade svårt att få tag på utbildade rörmokare. När Niklas dök upp innebar det för firman både muskler och ungt blod. Men några VVS-kunskaper hade han inte.

”Jag ser direkt på en ritning hur jag ska dra rören. Den är till stor hjälp när det ska ritas spillvatten till exempel.”

– Det gick fruktansvärt dåligt i början. Jag förstörde ett helt nylagt ekgolv. Det bara sprutade svart vatten från en radiator.

Och han berättar grimaserande om ”bajshändelser”.

– Det finns en skröna om det där, att rörmokare vänjer sig, men det är alltid obehagligt, även efter 10 år.

Han blev kvar på Huddinge Rör i 10 år, och då var han mätt på både servicejobb och axlarna hade börjat ta stryk. Bara att ta på sig en jacka var smärtsamt. Briabs fräscha kontor på Södermalm i Stockholm är motsatsen till svettiga toalettbyten och badrumsbyggen. Även om toalettlocket på handikapptoan är trasigt.

– Jag skulle ju kunna fixa det där, skrattar Niklas Davidsson och erbjuder påtår på kaffet i det finska designerporslinet.

Niklas Davidsson brukar börja sin dag kl 8 och har flextid. Foto: Peter Knutson

Här har de flextid, de anställda får jobba hur de vill bara de får ihop sina åtta timmar. Niklas Davidsson kommer in vid 8, kollar mejlen. Sätter i gång med ett projekt.

Hans bakgrund som VVS-montör är en stor fördel.

– Jag ser direkt på en ritning hur jag ska dra rören. Den är till stor hjälp när det ska ritas spillvatten till exempel, jag vet precis hur jag skulle ha lagt en groda i ett badrum eller hur jag skulle ansluta mot en stam.

Just nu jobbar han i ett stort projekt för en industri och ritar komplicerade avloppssystem för kemiskt avfall. 

– Riktigt farliga grejer som ska behandlas på olika sätt och jag ritar det i Revit. 

Exempel på projekt som VVS-konsulterna på Briab jobbar med

• Hjälper en fastighetsägare i Södertälje med att få bra ventilation i en stor gymnasieskola och bostadshus. 

• Hjälper en kommun med att bygga en helt ny skola där det både är ventilation och rör.

Just på Briab är det mycket ventilationsfrågor. 

– Det handlar om brandskydd också, det är väldigt många som inte vet hur man ska tänka men mina kolleger är experter på det.

Slutmålet är att göra handlingar som VVS-montörerna kan dra rör efter. Så, som VVS-konsult handlar det inte så mycket om, som det gör i rörmokeriet, om att göra ett ordentligt dagsverke och känna sig nöjd när dagen är slut. Utan man jobbar på med sina ritningar.

– När man lämnar in bygghandlingen – då poppar man en flaska champagne.

Huddinge Rörs ägare lade ner firman 2016, men Niklas hade då redan tänkt att han ville göra något annat. På Facebook hade han sett annonser om att plugga till VVS-ingenjör.

”Från att gå upp tidigt, sitta i bilköer, slit och släp och skit kunde jag sätta mig på en buss till ett studiecentrum där andra hade samma mål.”

– Jag var nyfiken, vad händer om man pluggar? Vad gör man på ett kontor? Vart kommer ritningarna ifrån? Jag var inte jättevan vid ritningar. Jag gick bara en vecka om året på byggen.

Eftersom gymnasiebetygen släpade efter fick han börja på Komvux och plugga upp matte och engelska.

– Det var riktigt tufft. Men jag var väldigt pepp, nu jävlar skulle jag göra det här! Så kände jag aldrig i gymnasiet. 

Han berättar öppet om att han har ”extremt svårt för matte”, på dyskalkyli-nivå. Hur går det ihop med VVS-ingenjörsskapet, som i mångt och mycket handlar om siffror?

Niklas Davidsson upplever inte att man behöver vara ett mattesnille i VVS-konsultbranschen. Foto: Peter Knutson

– Jag klarar mig bra ändå. Jag är bättre på att rita, inventera och sköta kundkontakter, men matten är inte så komplex. Det är fortfarande bara plus, minus, gånger och dividerat.

Han menar att man kommer ganska långt om man vet hur man ska ta reda på en beräkning och kan avgöra om den är rimlig eller inte. Men själva räknandet sköter Magicad till stor del, för andra saker behövs Excel. 

Niklas Davidsson tycker ändå att för branschens överlevnad är det bra om inte bara maskinerna kan räkna utan även människorna. 

När han så tillslut började på VVS-ingenjörsutbildningen på Newtons utbildningscenter beskriver han att han kände en otrolig harmoni. 

– Från att gå upp tidigt, sitta i bilköer, slit och släp och skit kunde jag sätta mig på en buss till ett studiecentrum där andra hade samma mål. De ville också förändra sina liv. 

Utbildningen var tuff. 

– Det var ingen walk in the park. Högt tempo. Vi behövde tävla mot folket på KTH. 

Niklas Davidsson är kritisk till att många på centret inte var lärare utan konsulter som ville undervisa vilket ledde till en bristande pedagogik. Och han ifrågasätter starkt vissa av momenten som fanns då. Bland annat behövde de göra en Disc-analys, ett test som ska visa vilken typ av personlighet man har.

– Men lärarna i de viktigaste VVS-ingenjörsämnena var väldigt bra. 

”Jag undrade ju, kan jag det här, kommer jag att klara det, och så bevisade jag för mig själv att jag gjorde det!”

Han nämner Åke Andersson, som är något av en kändis i utbildandet av konsulter och moderator för den välbesökta Facebookgruppen VVS-ingenjörer.

– Basic VVS var roligast. CAD:en med Åke var kul. Och Revit. 

Varmast pratar han om LIA, de två praktikperioder som ingår i utbildningen.

På det första företaget han var tyckte han att det i början var svalt engagemang från ledningshåll och att ingen strategi fanns kring hans tid där. Han upplevde att han blev kastad på en kvinna som överraskat fick ta emot honom med ett ”Jaha, ska jag?”.

– Nu som konsult kan jag förstå varför, det kräver mycket tid att ta emot en praktikant. 

Men det blev ju jättebra, hon var kanon!

Kontoret på Briab. Foto: Peter Knutson

Sedan gjorde han sin andra LIA-praktik på Briab våren 2018, och fick därefter erbjudande om att bli anställd.

– Jag blev jättejätteglad. Jag slapp hela arbetssökarprocessen och kunde bara fortsätta komma in hit om dagarna. Otroligt skönt.

Niklas Davidsson ångrar inte sitt besult att plugga vidare. 

– Jag undrade ju, kan jag det här, kommer jag att klara det, och så bevisade jag för mig själv att jag gjorde det!

Fast det hänger kvar lite grann, avslöjar han, det är fortfarande svårt att sitta still på ett kontor länge och fokusera på Excel och CAD. 

– Vissa klarar timmar utan att röra sin kropp. Men på något sätt så kommer man förbi det där. Bara musklerna får förtvina så slutar de darra sen.