Logga in

Branschen behöver montörer – fler behöver klara branschprovet 

Publicerad
22 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
19 jan 2024

Distansplugg under covid och enformiga arbetsuppgifter under högkonjunktur. Det tros vara två skäl till att fler kuggar på branschprovet. Men chefredaktören ser ett skäl till – som bör lösas.

Fler och fler kuggar på branschprovet. Lärlingar klarar inte ta det sista steget för att få certifikat som VVS-montörer. Det är inte bra för dem, för företagen eller för branschens framtid.

mer om branschprovet
”Jakten på certifikatet är det primära”

Läs också:
”Det borde funnits med någon uppgift med till exempel pex och plaströr”

På två år har andelen som klarat proven minskat från 82 till 63 procent.

Det finns en del teorier om varför det ser ut så: distansplugg under covid, enformiga arbetsuppgifter i högkonjunktur och lärlingar som inte fått prova på och lära sig alla moment som ingår i yrket.

Ytterligare en teori, den nämns inte i artikeln men det talas om den i branschen, är att lärlingar som sagts upp, varslats eller hotas av varsel skyndar att göra provet innan de egentligen är kunskapsmässigt redo. Anledningen är att provet är knutet till partssystemet, fack och arbetsgivare, och utan anställning i ett kollektivavtalsanslutet företag kan man inte göra provet.

Det är en dålig effekt av systemet, VVS-montörerna får svårare att få jobb i framtiden utan certifikat och branschen riskerar att gå miste om dem.

George ska snart göra provet för tredje gången
”Provet är gammalmodigt och måste utvecklas”

Läs också:
73 saker som VVS-montörer ska kunna för att få certifikatet

Det finns många som spelar en viktig roll för elevernas, senare lärlingarnas, väg in i branschen. Inte minst lärarna men även handledarna. Och det är synnerligen viktigt att elever får APL-platser samt att lärlingarna får lärlingsanställningar. 

Lågkonjunkturen riskerar att stänga dörrar, att en del som vill bli VVS-montörer inte kommer in och väljer andra karriärvägar.

Det är hårda tider nu och i vissa regioner särskilt hård konkurrens om jobben men räkna med att VVS-montörer kommer att behövas i framtiden. Att då inte lyckas få de över tröskeln som är så nära är inget bra. Frågan behöver få en lösning – för allas skull.