Logga in

Ska du sluta bocka nu?

Publicerad
10 okt 2023, 06:00
| Uppdaterad
9 okt 2023

Andreas Winborg, bockningsmästaren med två silver i yrkes-SM, har börjat plugga till VVS-ingenjör. Har du satt ditt sista rör i nyckeln nu?

Andreas Winborgs lärlingsmiss:
”Jag hade glömt att dra åt kopplingarna på 20 tvättställ”

han bytte också bana:
Rörmokaren Niklas blev VVS-konsult: ”Jag fick börja snusa igen så jag kunde fokusera”

Hallå där, Andreas Winborg. Varför har du bestämt dig för att läsa vidare?

– Jag är en sådan typ av person som vill lära nytt. När jag kom från gymnasiet såg jag upp till mina kunniga kolleger som kunde allt om byggen och hus och ville nå dit – att kunna ta emot en handling och bygga ett hus efter den är fruktansvärt coolt. Och när jag nästan nått dit kom tankarna på hur coolt det skulle vara att kunna räkna på ett hus för en arkitekt och göra det beboeligt.

Du pluggar heltid till VVS-ingenjör samtidigt som du jobbar hundra procent som ledande montör. Hur är det möjligt?

– Det är det som är det fina med distansutbildningen som jag går, att man kan plugga lite när och var man vill. Och jag kan vara lite flexibel med mina arbetstider så att jag får loss koncentrerad tid till att plugga. Det kräver en hel del disciplin och planering, men det går. 

”Även som ingenjör kan man vara med och se till att det blir snygga dragningar i badrummen genom att påverka var rören kommer ut.”

Är det roligt?

– Jätteroligt. Just i dag mår jag fantastiskt eftersom jag fick mina tentabetyg i går – högsta betyg på två parallella kurser i rumsklimat och energitransporter. Nu sitter jag och ritar CAD.

Jag ser också fram emot att lära mig mer om juridik, och LIA-praktiken (Lärande i arbete).

Vad ska du göra när du är klar med utbildningen 2025?

– Det är lite oklart. Jag har väldigt kul på jobbet och vill inte lämna branschen men tänker att jag breddar mina karriärmöjligheter. Rita hus skulle vara coolt att pröva.

Läs också:
8 saker du ska ha klart för dig om du funderar på att bli VVS-konsult

Blir det kontorsarbete?

– Det kan jag inte ens tänka mig. Men jag kanske blir en springande konsult som är ute och träffar montörer som man kan problemlösa tillsammans med.

Har du bockat ditt sista rör nu?

– Absolut inte! Jag fortsätter så länge branschen tillåter det. Även som ingenjör kan man vara med och se till att det blir snygga dragningar i badrummen genom att påverka var rören kommer ut.