Logga in

”Provet är gammalmodigt och måste utvecklas”

Publicerad
22 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
19 jan 2024

Han är lärling ute på entreprenad och har inte fått prova på ”finliret” i hantverket som dyker upp på branschprovet. George Khouri vill att det ska moderniseras för att spegla dagens jobbvardag för VVS:arna.

Efter ett långt arbetsliv inom restaurangbranschen bestämde sig George Khouri, 50, för några år sedan för att byta yrke. Vi snabbspolar framåt och nu hittas han på en byggarbetsplats i Eskilstuna. Hundratals nya bostäder blir till i Årby och George är en del av det som VVS-montör. I drygt två år har han varit lärling på Bravida, hela den tiden har han jobbat med entreprenad. 

mer i ämnet
Fler kuggar branschprovet för VVS-montörer

Läs också:
Ritningsläsning och 4 andra moment i installationsprovet som många bommar

– Det är både fördelar och nackdelar med det, säger han.

Det han saknar med att få testa servicebiten är att lära sig ”finliret” vilket fortfarande behövs. Det blev han inte minst varse när han gjorde branschprovet för att bli certifierad. Två gånger har han gett sig på provet utan att lyckas med de praktiska uppgifterna. 

Man får försöka hålla sig framme och smygtitta lite hur man gör när det finns tid.

George Khouri

– På provet kan man få göra saker som man inte lär sig på entreprenad. Golvvärme, raddisar, komplettera badrum, rörstråk, koppla in elpanna, bocka blårör…det gör man inte mycket ute på entreprenad. Provet är gammalmodigt och måste utvecklas, säger han.

När han går runt på bygget om dagarna är det andra saker han får syssla med. Produktionen ska vara tidsmässigt och ekonomiskt effektiv, han får inte chansen att jobba med allt.

– Du använder pressmaskin till allt på entreprenad, att hålla på med sådant som att bocka blårör är det ingen som gör. Vi svetsar inte heller, då måste jag ha brandvakt och ha heta arbeten, det kostar för mycket. De anlitar externt folk till att komma och sköta svetsningen i stället, säger han.

George gjorde nyligen branschprovet för andra gången. Då hade han redan klarat av den teoretiska delen på första försöket. Han grubblade mest över den inför det första provet, men det gick bra direkt, ”det är bara att plugga” säger han om frågorna som ska lösas på tid. 

Det är i stället på den praktiska sidan han gått bet hittills. Han minns vilken uppgift han tilldelades vid det senaste försöket:

George Khouri har gjort branschprovet två gånger och ska ta sig an det en tredje så snart det går. Foto: David Lagerlöf

– Jag fick en värmeväxlare som jag skulle koppla med kopparrör hela vägen och jag kan det egentligen. Ändå blev det problem för mig. Man kommer dit, alla är nervösa och upphetsade och det går undan. Det är bara att ta en pärm och börja jobba. 

George Khouri har utredd dyslexi och menar att det blev ett problem i det praktiska provet där han till skillnad från det teoretiska inte kunde förbereda sig på samma sätt.

– Man måste få tid att läsa igenom flödesschema så man vet hur det ska gå till men tiden räcker inte till för mig, jag hinner inte. Jag tänkte att vi med dyslexi kunde få lite extra tid med pärmen. 

Läs också:
73 saker som VVS-montörer ska kunna för att få certifikatet

Läs också:
Provledarnas bästa tips inför branschprovet

Han tycker också att provet bedöms för hårt. Ändå tänker han göra det en tredje gång. Arbetsgivaren vill att han ska ta certifikatet. Tills dess försöker han få vara med och gå bredvid vid så många arbetsmoment som möjligt för att suga åt sig praktiska kunskaper, men det är inte alltid så lätt.

– Tiden och pengarna räcker inte för att jag ska gå bredvid två andra fullbetalda och lära mig alla gånger, det är problemet. Om vi ska göra en undercentral på stora byggen så kan jag säga att jag vill vara med men det blir aldrig av. Det kostar för mycket för bygget om jag ska gå med en annan person. Man får försöka hålla sig framme och smygtitta lite hur man gör när det finns tid, säger han.