Logga in

8 saker du ska ha klart för dig om du funderar på att bli VVS-konsult

Publicerad
28 aug 2023, 09:45

Sluta killgissa och var ödmjuk. Niklas Davidsson vidareutbildade sig från VVS-montör till VVS-konsult. Han delar med sig av sina viktigaste erfarenheter.

1. Du måste sluta killgissa

– Som rörmokare har man inte tid att sitta och räkna. Där säger man: ”Äsch lägg dit ett 25-rör, den här grejen finns på hyllan hos grossisten, vi tar den” och man vet att det kommer att funka.

Mer om Niklas väg till VVS-konsultandet
Rörmokaren Niklas blev VVS-konsult: ”Jag fick börja snusa igen så jag kunde fokusera”

I konsultbranschen finns inget utrymme för ”killgissningar”. När ett hus ska ritas och byggas är det beräkningarna som gäller. 

Som konsult måste du alltid kunna bevisa tillvägagångssättet. Om det blir fel på 250 ställen i ett hus med 250 lägenheter – då gäller det att du är försäkrad.

Niklas Davidsson upplever inte att man behöver vara ett mattesnille i VVS-konsultbranschen. Foto: Peter Knutson

2. Din bakgrund som VVS-montör är till stor fördel

– Jag ser direkt på en ritning hur jag ska dra rören. Min bakgrund är till stor hjälp när det ska ritas spillvatten till exempel, jag vet precis hur jag skulle ha lagt en groda i ett badrum eller hur jag skulle ansluta mot en stam, säger Niklas Davidsson. 

3. Du kan känna dig som en siffra

Konsulter har en bruttomarginal: din inkomst vs dina kostnader. 

– Man får en konsultrapport, så här duktig har du varit varje månad, säger Niklas Davidsson. 

På Briab handlar det mycket om hur stor del av den tid en konsult har jobbat en månad som denne har kunnat fakturera. Att få ihop de önskvärda 100 procenten kan vara svårt om det har varit internmöten eller om man har varit sjuk. Så var det inte för mig som rörmokare, konstaterar Niklas Davidsson.

4. Du får hitta tillfredställelsen av att ha gjort ett dagsverke någon annanstans

Niklas Davidsson tar ett vanligt VVS-montörsscenario. Ett par drömmer om ett nytt badrum  och så har du färdigställt det sista dagen. 

Öppet kontorslandskap i stället för stå på knä och skruva i ett badrum, vore det nåt? Foto: Peter Knutson

– Det bara glänser, du är nöjd och fysiskt trött och lägger dig i soffan. En konsult uppnår ganska sällan den grejen. Det är när man lämnar in en handling. Och det är bara några gånger per år. 

– Men äh, efter några år släpper man den grejen. Man hittar någon annan tillfredsställelse. Man kan ha en bra ritdag. Man kan ha skickat ett mejl till en projektledare som svarar på ett bra sätt. Man kan ha kommit långt i ett projekt en dag.

5. Fördel att ha bakgrund som ventmontör

Det kan också vara en fördel att ha en bakgrund som ventmontör. I ett hus är ventilationen omfattande både i kostnad för installation och drift.

– Ventkanaler som ska dras i utrymmen, man ska dimensionera schakt efter ventilationen och det ska samordnas med arkitekt och konstruktör.

”Du kanske kan börja på ditt gamla rörjobb som projektledare i stället nu när du har en annan förståelse för ritningar, konstruktören och arkitekten. Du behöver inte stanna vid att bli VVS-konsult.”

6. Lönen kan bli lägre

Som ny konsult kan du inte förvänta dig någon hög lön. 

– Det är knappast bättre än rörmokarlön. Typ 28 000–35 000, uppskattar Niklas Davidsson.

Enligt statistik från SCB har en ingenjör inom maskinteknik, det skrå VVS-ingenjör ligger under, en snittlön på 41 500, medan samma siffra för en VVS-montör är 36 800, vilket kan peka på att en utbildning till VVS-ingenjör är en god löneinvestering på sikt.

7. En VVS-ingejörsutbildning ger många utvecklingsmöjligheter

Niklas Davidsson brukar börja sin dag kl 8 och har flextid. Foto: Peter Knutson

Vägen till att bli VVS-konsult öppnar även dörrar för vad du kan bli. 

– Du kanske kan börja på ditt gamla rörjobb som projektledare i stället nu när du har en annan förståelse för ritningar, konstruktören och arkitekten. Du behöver inte stanna vid att bli VVS-konsult.

Och om du jobbar så pass länge att du som VVS-konsult kan försörja andra medarbetare med jobb är du ovärderlig, säger Niklas Davidsson.

– Du får ett starkt förhandlingsläge vid jobbyte om du känner tre byggare och får in en massa jobb, då vill alla ha dig, då klassas du som senior. 

8. Var ödmjuk!

Var lyhörd och ödmjuk mot de gamla rävarna, tipsar Niklas Davidsson. 

– Man kan inte komma till ett konsultbolag och vara Allanballan. Jag gjorde det misstaget i början, tyckte att ”så här gör ju vi rörmokare”! Men då kommer jag tillbaka till det här, kan du bevisa det i dina uträkningar? 

Han menar att det funkar inte att slänga sig med en massa gammalt byggbodssnack.

– De som har jobbat med de här länge vet vad det handlar om och man gör en del rookiemisstag som konsult. Släpp attityden lite, lyssna och ta in.