Logga in

”Min värmepumps smarta funktion verkar ganska dum”

Publicerad
31 jan 2023, 06:01
| Uppdaterad
30 jan 2023

På sajten Eltipsaren.se finns mycket omfattande råd kring bland annat uppvärmning, men avsändaren är hemlig. VVS-Forum tog reda på vem som ligger bakom.

Fem frågor till Ola Lundqvist – mannen som har startat sajten Eltipsaren.se

Du tipsar om saker som  ”Blir en frånluftsvärmepump mer effektiv om ventilationen ökas?”, men din sajt är väldigt hemlig, vem är du?

– Jag är en telekomingenjör som helt enkelt blev skraj för höga elräkningar. I december 2021 hade jag en elräkning på 7 000, och att den kunde bli dubblerad tyckte jag inte var så kul. Som ingenjör tänkte jag, ”det här måste man kunna lösa”. Men jag blev frustrerad, för det fanns ingen bra guide. Energimyndigheten har en sajt, men vi hade redan låg temperatur inomhus. Att släcka någon lampa på 60 öre per dygn ger ingen skillnad. Och tips som ”isolera mer” – jag bor i ett nybyggt hus, det är redan bra isolerat.

Roland Jonsson tipsar också
Energiguruns udda hemmalösningar för att pressa elnotan

Mer om uppvärmning
Elen till värmepumpen kopplades felaktigt

Varför startade du sajten?

– Jag började följa Nibes värmepumpsforum och andra grupper på Facebook. Där fanns jättemycket folk som hade bra tips – men ingen webbsida. Då tänkte jag att jag startar väl en själv då. Det blev dessutom ett motiv för mig själv, jag måste ändå dokumentera vad jag har gjort. Att sajten är utan tydlig avsändare är för att jag inte har tid för privata frågor, i så fall måste jag ta betalt.

”Telekomsystem har jag räknat en hel del på och tyckte att man borde kunna göra en modell av husets värmesystem.”

Vad har du har gjort för åtgärder för att minska elanvändningen?

– Alla åtgärder står på min sajt, men jag insåg att uppvärmningen är en av mina stora bovar. Jag har satt timer på mina el-element i garaget. Och gjort diverse fix på min frånluftsvärmepump, en Nibe F750. Det är ganska pilligt, jag mäter mycket och har bland annat blockerat eltillsatsen från att gå in om det inte blir väldigt kallt. Jag hittade ett nätverksuttag och kopplade upp pumpen mot smart price adaption (SPA). Det gav en del i början, men inte sedan när det blev kallare. Jag har försökt lista ut vad SPA gör, men funktionen verkar ganska dum och är dåligt beskriven. Den har inte koll på verkningsgradsskillnader, det stör jag mig mest på. SPA tycker att det är bättre att elda på med direktverkande el under natten, och sedan slår den av på dagen. 

– Jag hittar heller ingen bra guide till hur man bäst kombinerar värmepumpen med eldning.

Men – om du inte har någon vvs-teknisk bakgrund, är det rätt att starta en sådan här sajt då?

– Min ambition är ju bara att hjälpa folk. Jag har fått någon sur kommentar och jag har förvisso inte läst någon termodynamik, men telekomsystem har jag räknat en hel del på och tyckte att man borde kunna göra en modell av husets värmesystem. Jag har kommit fram till en massa optimering, men helst skulle man förstås behöva stå vid pannan hela natten.

Tokigt
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Vad hade du för elräkning i december?

– Den blev på 4 600 kronor, så åtgärderna har gett effekt. Men sedan insåg jag också att elleverantören hade överfakturerat mig.