Logga in

De styr villaägarnas värmepumpar på distans

Publicerad
18 dec 2023, 06:07
| Uppdaterad
19 dec 2023

Styrning av värmepumpar har gjort både det kommunala energibolaget och kunderna till vinnare. Det visar ett pilotprojekt med styrning av värmepumpar hos villaägare i Kullabygden i nordvästra Skåne.

Det kommunala energibolaget Höganäs Energi och det svenska techföretaget Easyserv ligger bakom projektet Easyflex som startade i januari 2022.

Koppla ihop värmepumpen med en app i telefonen borde vara en baggis
Fjärrstyra värmepumpen – hur svårt kan det va’?

Snart kommer modeller som kan kommunicera med solceller och elbilar, tror Martin Forsén, värmepumpexpert på Nibe
”Potentialen är gigantisk”

Det handlar om att kunder som har värmepump låter Höganäs Energi få möjligheten att styra villaägarnas värmepumpar på distans för att jämna ut effekttopparna. Kunderna får optimerade värmepumpar och möjlighet till att spara pengar.

Om en kunds värmepump tillsammans med många andra värmepumpar pausar sin värmeproduktion tillfälligt, blir det totalt mycket effekt som kan flyttas till ett senare tillfälle när det inte är lika stort uttag, enligt Höganäs Energi.

Anders Kallin, Höganäs Energi.

– Varje villa är ett batteri med lagrad energi i form av värme. En kort paus i värmetillförseln får ingen nämnvärd effekt på inomhusklimatet, men det får stor betydelse för vårt gemensamma elnät, säger Anders Kallin, projektledare på Höganäs Energi.

Easyserv, som grundades i Halmstad 2014, har utvecklat ett smart uppkopplat system för övervakning och driftkontroll av värmepumpar.

Easyserv bidrar till att lösa effektproblem i det lokala och regionala nätet genom att styra om värmepumpens förbrukning, både värme och varmvatten, från dyra till billigare timmar.

– Självlärande algoritmer samlar in och analyserar data så att de individuella förhållandena kan användas optimalt. På så sätt minskas trängseln i elnätet med automatik, säger Tommy Simonsen, vd på Easyserv.

Han pekar på att kunderna har en app för sin värmepump i mobilen och kan ändra inställningar, få statusrapporter och se värmepumpens driftdata och förbrukning. Detta ger möjlighet till en mer optimerad värmepump och högre driftsäkerhet.

Villaägarna har ett elhandelsavtal med timpris för att kunna anpassa användningen av värmepumpen i förhållande till elpriset. Sedan årsskiftet erbjuds Easyflex till alla som önskar det på Kullahalvön.

Värme är inte bra för solceller och kyla är dåligt för värmepumpar, den svenska hybridpanelen löser problemen
Gör både bergvärmen och solcellerna bättre

– Detta gör projektet ännu mer intressant för kunderna. Det handlar både om att spara energi och pengar, säger Anders Kallin och tillägger att man vill göra det lättare för kunderna att använda energin effektivt och sprida energianvändningen över dygnet.