Logga in

Stulna värmepumpar för miljoner hittades vid tillslag: ”Det är väldigt skönt”

Publicerad
12 dec 2022, 06:01
| Uppdaterad
9 dec 2022

Tre män har gripits för att under en längre tid ha stulit värmepumpar för sammanlagt flera miljoner i Västsverige. En av de drabbade företagarna säger till VVS-Forum att han andas ut efter en tid där det varit “otroligt många inbrott”.

Polisen i Fyrbodals-området, som omfattar 14 kommuner i bland annat Bohuslän, har efter en längre tids utredning slagit till mot en misstänkt stöldliga som specialiserat sig på bland annat värmepumpar.

Läs mer om inbrottet hos Joakim Ströms rörläggeri:
Inbrottstjuvar länsade VVS-firmans lager av värmepumpar för miljonbelopp

Fler inbrott senaste tiden:
Värmepumpen skars loss och stals efter installation: ”Väldigt förvånande”

Tre män i 30-40-årsåldern, boende i Göteborgstrakten, sitter nu häktade misstänkta för en rad grova stölder. Polisen har de senaste veckorna gjort husrannsakningar i flera bostäder och lokaler som männen är kopplade till och där hittat och beslagtagit luftvärmepumpar, bergvärmepumpar, vitvaror och verktyg för totalt flera miljoner kronor. 

– Det här är stölder som drabbat många av våra medborgare och i dessa tider när det dessutom är långa leveranstider på värmepumpar känns det extra bra att vi klarat upp brotten, säger Per Björkman, spaningsledare vid polisen i Fyrbodal.

En av de drabbade i stöldvågen är Joakim Ström, som äger en VVS-firma på Orust. En morgon i oktober upptäckte han att det varit inbrott och att värmepumpar för runt 1,6 miljoner försvunnit. Nu har en del av dem hittats i tillslagen mot de misstänkta tjuvarna.

– Polisen berättade att mina fraktsedlar satt kvar på emballagen och att det var så de kunde härleda pumparna till mig. Det var väl inte så smart att låta dem sitta kvar, annars brukar tjuvarna rycka av emballaget, säger han. 

Inbrottet i höstas drabbade firman hårt, inte minst var det frustrerande för honom att kunderna tvingas vänta längre på de redan svåråtkomliga och hett eftertraktade värmepumparna. Att stöldgodset nu har hittats betyder emellertid inte att Joakim Ström automatiskt får tillbaka och kan sälja pumparna.

– Jag har fått pengar från försäkringsbolaget så pumparna går till dem nu. Jag vet inte om jag vill ha dem heller, jag kan nog inte sälja dem. De är känsliga, man får inte lägga dem ner eller hantera dem hur som helst, de får inte bli repiga och buckliga, säger han.

Han vet inte vilket skick godset är i, men kommer eventuellt åka och titta om tillfälle ges.

– Jag skulle ju kanske kunna köpa tillbaka dem av försäkringsbolaget, men det vet jag inte nu.

Stölden hotade hela företaget:
Ventilationsfirman bestals på allt: ”Det var en jäkla smäll”

Problemet med väntande kunder finns kvar, vissa har fått sina leveranser och installationer fördröjda med månader. Joakim Ström andas ändå ut efter att den misstänkta stöldligan åkt fast.

– Man har gått med en liten känsla av att de kanske kommer tillbaka. Man går och funderar hela tiden på vem som har gjort det så det är väldigt skönt att de har fångat in dem. Det blir lugnare i största allmänhet också för det har varit otroligt många inbrott på byggen och firmor.