Logga in

”Kräva att frånluftsvärmepumpar borde förbjudas är djupt okunnigt”

Publicerad
25 mar 2024, 06:36

Många har reagerat på ett reportage i VVS-Forum där kritik riktades mot frånluftsvärmepumpar. Johan Lind, som jobbar med värmepumpsoptimering, anser att kritiken är orättvis: ”En kostnadseffektiv lösning för många”.

VVS-Forums reportage om Robert Johanssons bergvärme- och FTX-system med rubriken ”Jag började med att slänga ut värmepumpen” har väckt reaktioner i sociala medier.

Robert Johansson tycker att frånluftsvärmepumpar borde förbjudas
 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

Här är alla fakta om frånluftsvärmepumpar
Kartläggning: Syntetiska köldmedier används i nya frånluftsvärmepumpar

Robert Johansson är försäljningschef på Systemair och ordförande i Svensk Ventilation och därmed en FTX-förespråkare.

En av de kritiska rösterna tillhör Johan Lind, vd och medgrundare till Klimio, som bland annat arbetar med AI för att optimera värmepumpar.

– En kraftigt underdimensionerad bergvärme eller luft/vatten hade såklart inte heller fungerat bra, påpekar Johan Lind.

– Att säga att frånluftsvärmepumpar borde förbjudas är antingen djupt okunnigt eller medvetet vilseledande, av någon som ändå är i branschen, anser han.

Men Johan Lind tycker liksom Robert Johansson att bergvärme och FTX är en bra kombo.

– Jag har skaffat den själv. Men det är tyvärr oftast svårt att motivera vid ett systembyte om man bara tittar på investeringskalkylen. Komforten däremot är svårslagen.

95 procent av alla nyproducerade småhus har frånluftsvärme installerat
”Det finns mycket okunskap om frånluftsvärmepumpar”

– När det gäller konventionella frånluftvärmepumpar, on/off med pyttekompressorer, är antalet boenden där de kan komma till sin rätt starkt begränsat med dagens elpriser. Men de nya varvtalsreglerade med kompressoreffekt på upp till runt 6,5 kilowatt är ett kostnadseffektivt val för den absoluta majoriteten av svenska småhus byggda de senaste 20 åren, som idag ofta har konventionella frånluftsvärmepumpar, konstaterar Johan Lind.