Logga in

Maxa verkningsgraden på värmepumpen: ”Man måste ha låg värmekurva”

Publicerad
14 maj 2024, 15:03

Filter, värmekurvor och inte minst borrhålets djup. Det finns en del att tänka på för att få ut max av värmepumpen. Vi frågade tre experter om deras bästa tips.

VVS-podden lät tre experter resonera om vad som är viktigast att tänka på för att maxa verkningsgraden på värmepumpen. Mycket börjar redan vid installation.

– Man bör ha så små temperaturdifferenser som möjligt. Har man ett golvvärmesystem i huset får man en högre värmefaktor, säger Mattias Järvinen, branschutvecklare och teknisk expert på Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen och lyfter hur viktigt det är att tänka på värmekurvan.

– Det kan också vara så att radiatorytan är väldigt liten, då kan man komplettera med större radiatorer för att sänka värmekurvan. Se till att ha så låg värmekurva som möjligt och ha alla radiatorventiler fullt öppna i hela systemet.

Läs också om ett annat poddavsnitt
”Det räcker inte att skicka in en rörläggare”

När det gäller borrhålet är experterna överens om att detta är viktigt.

– Snåla inte på borrhålets djup, det måste finnas tillräckligt mycket värme att hämta, säger Hans Söderström, expert inom VVS på Installatörsföretagen.

Läs också:
”Bättre satsa på billigare bergvärmepump och djupare borrhål än tvärtom”

Stefan Oliv på Nibe lyfter också fram hur viktig servicen av filtren är:

– Man måste hålla koll på sina smutsfilter och rengöra dem Det måste vara tryck i systemet och tänk också på att ha smutsfilter på den kalla sidan, annars får man sämre flöde i systemet och lägre verkningsgrad.

Lyssna på hela samtalet om att maxa verkningsgraden här.