Logga in

Ventilationsfirman bestals på allt: ”Det var en jäkla smäll”

Publicerad
20 okt 2022, 05:44
| Uppdaterad
19 okt 2022

När ägaren kom på morgonen var ventilationsfirman länsad. Tjuvarna hade tagit datorer, instrument – och hans gamla glasögon. Stölden äventyrade hela företagets fortlevnad.

Martin Ancons äger Ventilationscentrum i Enköping. När han nyligen kom till jobbet en morgon upptäckte han att det varit inbrott i lokalerna under natten. Kontoret var i princip tömt både på värdesaker och sådant som inte torde ha något värde för tjuvar.

Läs också:
– Energieffektivisering vid ombyggnad ofta olönsam

Läs också:
”Huvuddelen av stölderna begås av internationella brottssyndikat”

– Jag förstår inte vad det var för typ av tjuvar. De snodde till och med Ramlösa ur kylen, plus pappmuggar. Mina gamla glasögon som hängde på skärmen tog de. En pennkniv, pennor. Känslan är att de haft en säck och bara tömt saker rakt ned i den, säger Martin Ancons.

Förutom det oväntade stöldgodset försvann sådant som har större värden. Flera datorer, skärmar och surfplatta. Och än värre: värmekamera, inspektionskamera, mätare för ljud, fukt och luftflöden med mera. 

– Det gör att vi inte kan utföra OVK-besiktningar just nu till exempel. Instrumenten behövs förstås till verksamheten, säger Martin Ancons. 

Stölden gjorde att han inte var säker på om företaget skulle överleva. Instrumenten som försvunnit går inte enkelt att ersätta, inte minst på grund av att försäkring saknas.

– Den förra ägaren vi hyrde huset av hade allmän försäkring men det kom en ny hyresvärd och då tänkte jag inte på att de inte hade allmän försäkring. Det är klantigt av mig att inte följa upp det när det var ägarbyte men shit happens.

Firman har kunnat ersätta datorutrustningen som försvann och kan fortsätta med delar av sina uppdrag, vilket blivit räddningen. Några större förhoppningar om att få tillbaka sakerna har Martin Ancons inte. Att ersätta instrumenten får gå pö om pö tills vidare i den takt ekonomin tillåter. 

– Det var en jäkla smäll vi åkte på. Vi har kommit upp på spåret igen och gudskelov har vi inga mätuppdrag just nu så vi överlever på det sättet.

Läs också:
Att tömma själv är bästa försäkringen

Dagen efter att anmälan om inbrottet gjordes meddelade polisen att de lägger ned utredningen i brist på spår. Det enda hoppet nu är att tjuvarna någon gång åker fast för något annat och att stöldgodset hittas den vägen.

– Våra instrument är så speciella, jag undrar hur sjutton de ska kunna bli av med dem. Jag misstänker att de inte vet vad det är för typ av instrument.