Logga in

Kylteknikern om installationen: ”Inte så smart”

Publicerad
14 mar 2022, 11:48
| Uppdaterad
15 mar 2022

Mattias Englund på Ö-viks kylservice hajade till när han fick syn på den istäckta värmepumpen på bensinmacken. ”Man blir bara trött”, kommenterar han installationen.

Text

När Mattias Englund, som driver företaget Ö-viks kylservice, tankade bilen fick han syn på den annorlunda installationen, med två värmepumpar som monterats ovanpå varandra, på bensinstationens yttervägg. Kondensen från den översta värmepumpen har gjort att den understa värmepumpen täckts av ett tjockt lager is.

Ett misslyckat jobb
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Fel val på vintern
”Ett grovt misstag” att välja den värmepumpen

”Vad säger man, man blir bara trött.” skrev han när han la upp bilden i en Facebookgrupp för kollegor i branschen.

”Ismaskin de lux”, var en av kommentarerna i tråden. Det spekulerades om den som installerat värmepumparna tänkte att en skulle ge värme och en kyla.

– Det spelar ingen roll om de kör en för värme och kyla, så länge de inte har ett värmetråg mellan. Det är inte så smart när man inte har en dropplåt under, säger Mattias Englund.

Hassan Mughrabi, ägare till EKVT Värmeteknik AB, och en av de aktiva i diskussionen,  håller med. Han tror inte att den som gjort jobbet vet hur en värmepump fungerar.

– När utedelen jobbar blir det en del kondensvatten och när det är kallt ute kommer det att frysa. Då är det klart att vattnet som rinner från utedelen fryser på värmepumpen som är under, säger han.

Han tycker inte att man ska montera värmepumpar ovanpå varandra alls. Istället borde de ha placerats bredvid varandra. Även han betonar att det i det här fallet hade behövts ett värmetråg mellan värmepumparna för att leda bort kondensvattnet.

Märkliga värmepumpslösningen
“En vanlig metod för att reglera tryck och höjd”

– Den övre utedelen fungerar bra, men den nedre värmepumpen fungerar inte alls. Det blir dessutom en isbana under, det måste man också tänka på, säger Hassan Mughrabi.