Logga in

Värmepumps-vd:n: ”Vi har en fantastiskt låg energiförbrukning”

Publicerad
1 feb 2024, 08:18

Magnus Glavmo har varit vd för Thermia Värme i 14 år och sett produkter, personal och omsättning utvecklas i rasande takt. Vi frågade om leveranstider, framtid – och den egna värmelösningen han är så nöjd med.

Värmepumpar är hetare än någonsin – hur märker ni på Thermia det?

– Hajpen i Sverige har pågått under lång tid, nu gäller det även övriga Europa. Det är stor efterfrågan på våra produkter i alla segment, vi växer och många vill komma hit och jobba för oss.

Mer om efterfrågan
”Illavarslande med sprängfyllda värmepumpslager”

Läs också:
Tillverkare av värmepumpar: ”Vi får inte ut våra produkter”

Det har generellt varit långa leveranstider på värmepumpar, hur ser det ut för er i dag?

– Branschen var inte rustad för den kraftiga efterfrågan. Vi har jobbat intensivt med att öka kapaciteten och är nu ifatt. På våra volymprodukter kan vi erbjuda i princip omgående leverans.

Vad har varit den största utmaningen med det?

– Helt klart materialflödet, som vi fått jobba mycket med. Det gäller hela leveranskedjan där vi arbetat tillsammans med våra leverantörer. Vi har haft lättare att öka den egna kapaciteten, att anställa personal och utöka med nya skift.

Ni ökade omsättningen med 40 procent 2022, vad blir den för 2023? Och 2024?

– Vi hade som hela branschen en god tillväxt 2023 och är rustade för att fortsätta växa, även om det finns en del utmaningar i Europa där en del länder minskar subventioner för värmepumpar samtidigt som gasen blir billigare igen.

Vad är största utmaningarna med att växa så snabbt som ni gjort?

– Det är lätt att få växtvärk. Med mycket ny personal måste den befintliga personalen klara att ta hand om de nya, och samtidigt producera mer. Men vi har inte haft svårt att rekrytera personal och har fler som står på kö för att jobba hos oss.

Magnus Glavmo

Ålder: 59.
Familj: Särbo, två vuxna söner på 31 och 27 år, ett barnbarn på åtta månader.
Bor: Lägenhet i Karlstad, annars i särbons hus i Arvika.
Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik från Chalmers och en MBA från Göteborgs universitet.
Karriär i korthet: Började på Mecel AB som var en del av Saab/GM och jobbade bland annat i Holland och Luxemburg, mycket med motorstyrning. Jag började för 15 år sedan på Thermia som forskning- och utvecklingschef och blev vd efter ett år.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Kollar mejlen i mobilen, sen dusch, kaffe och frukost.
Ditt senaste hemmafix?
 – Byggde ett badrum hos min särbo, tog bara in lite hjälp med el och VVS.
Vad läser du just nu?
– Mycket fakta som har med jobbet att göra, dessutom socialtjänstlagen för att förstå vad man kan göra för de mest utsatta i samhället,
Dold talang?
– Det är ingen talang kanske men en sak folk inte vet är att jag är väldigt engagerad i ett härbärge och firade till exempel juldagen där med de hemlösa.
Hur sportar du helst?
– Gym, cirkelträning, yoga och cykling.

Hur kommer värmepumparna att utvecklas tekniskt framöver?

– Det sker hela tiden en utveckling av komponenter som blir bättre och bättre och värmepumparna allt smartare. De kommer ännu mer att bli en del i energisystemet för att lösa effektutmaningen, värmepumparna kan spela en viktig roll för att balansera elnätet.

Vad är du mest stolt över att ha uträttat som vd?

– Det måste vara när vi 2013 flyttade hem produktionen från Polen till Arvika. Det var att gå mot strömmen då, vi var ett av de första företagen att lämna lågkostnadsländer.

Vad är dina största utmaningar?

– Det är att ha rätt balans mellan kortsiktiga resultat och strategiskt långsiktiga frågor, som var vi ska vara om fem år.

Bjud på ett misstag du gjort under karriären.

– En dråplig sak var efter min tid i Luxemburg, där är det sed att gå runt och hälsa på varandra på morgonen och kindpussa sekreteraren. Men när jag kom hem och en lite trött morgon kindpussade min svenska sekreterare blev hon stel som en pinne.

Läs också:
Leveranstiderna tvingade honom sälja firman

Hur värms ditt eget hem upp?

– I lägenheten är det fjärrvärme och det är inget jag kan påverka men i särbons villa, en gammal Värmlandsgård har vi en Thermia Diplomat 8 med jordvärme och golvvärme i hela huset. Den är mitt skötebarn. Energiförbrukningen är fantastiskt låg, under 8 000 kilowatt per år inklusive hushållsel i ett ganska stort hus.

Vad gör du om fem år?

– Får jag bara ha hälsan och har förtroendet så fortsätter jag nog leda Thermia, det är fantastiskt roligt och jag är entreprenör ut i fingerspetsarna. Bolaget är ännu större och starkare om fem år.