Logga in

Så får han bort isen under värmepumpen

Publicerad
8 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
5 jan 2024

Han har testat flera metoder, här berättar värmepumpsägaren Lars Sparrman om sin hittills bästa lösning. Kreativt – men vad tycker experten egentligen?

Text

På sin gård i Dalarna bytte Lars Sparrman och hans fru ut sin värmepump för tre år sedan. Eftersom det blir isbildning under värmepumpens utedel har han testat att använda baljor, hinkar och en bit plåt för att leda bort isen från pumpen. Men för Lars har dessa metoder inte varit optimala.

Roland Jonsson dissar Lars Sparrmans bästa lösning:
”Snösläden hade inte behövts om det funnits ett riktigt avlopp”

mer kreativitet
Bubbelplasta värmepumpen inför vintern – en bra idé?

– Blir det isbildning på plåten får man ett riktig isfall som man får hacka bort. Sen har jag  inte världens bästa rygg, och vill därför hitta en lösning för att slippa krypa under och hämta hinkarna eller baljan.

Efter att ha testat de olika metoderna för att fånga upp isen under värmepumpen kom Lars Sparrman på att skjuta in en snösläde under värmepumpen. En lösning som fungerade bättre än han förväntat sig. Han delade med sig av lösningen på Facebook, vilket fick positiva reaktioner i kommentarsfältet.

Många i kommentarerna frågade om du använder något medel för att få bort isen lättare från snösläden, använder du dig av något sådant?

– Jag har vanan att dra på lite paraffin på snöslägarna. Det gör att snön släpper bättre när man skottar.

På sociala medier delar många med sig av smarta lösningar på hur man ska gå tillväga med isen, hur kom du på idén med snösläden?

– Jag satt i min fåtölj och det kom som en donk och jag provade det direkt. Jag är inte tekniker, utan pedagog och har fått lära mig att tänka kreativt. Jag har gjort många kreativitetsövningar, att pröva olika saker och att ifrågasätta.

Hur ofta behöver du tömma snösläden?

– Jag skulle säga varannan, var tredje dag. Det beror ju lite på temperaturen, hur hårt pumpen går, luftfuktigheten och vad det nu är som påverkar.

Energiexperten Roland Jonsson är skeptisk till dessa kreativa metoder.

– Man kan tycka att det är bra att man hittar på någonting och fångar upp vattnet innan det fryser. Men har du fått is på marken från första början har det gått för långt, säger han och här föreslår han vad man bör göra i stället.

snöslädar och salta under pumpen – roland jonsson kommenterar vintriga värmepumpstips
”Värre med ett skydd runt värmepumpen än utan”

Dessutom påpekade många i kommentarsfältet att utsidan på hans värmepump var inbyggd med ett skydd framför fläkten. Något som inte är att rekommendera. Lars Sparrman uppskattar feedbacken. 

– Jag blev helt klart påverkad, och har lyft bort skyddet. Jag tänkte att skyddet skulle sitta uppe framför allt under våren, sommaren och hösten. Den här vintern märkte jag inga skillnader på varken förbrukning eller att det blir något konstig, utan det var ett bra luftflöde.