Logga in

”Utbildning och VVS är världens bästa kombination”

Publicerad
3 nov 2021, 07:57

Den tidigare yrkesläraren och VVS-konsulten Maria Holmkvist är ny produktutvecklare inom VVS på Insu i Katrineholm. Hon ser luckor i kursutbudet för VS-montörer som vill ta klivet vidare och ger exempel på hur de kan täppas till.

Vad lockade med jobbet?

– Jag har arbetat som yrkeslärare inom VVS sedan 2007, senast på Jällagymnasiet i Uppsala där jag bor. Utbildning och VVS är världens bästa kombination, tycker jag. Att börja på Insu var en av få möjligheter att gå vidare karriärmässigt om jag inte istället hade valt att gå tillbaka till konsultsidan där jag jobbade innan lärartiden.

VVS-tekniker kan tjäna nära 40 000 kronor i månaden
Hög inkomst redan efter fem år – plugga yrkesprogram lönar sig

Kom i kläm med nya gymnasieinriktningen
Branschen betalar ventmontörers utbildning

Vad ingår i uppdraget på Insu?

– Just nu handlar det om att titta över utbildningarna som vi har i dag. Är det något som saknas i dem och borde vi erbjuda några nya utbildningar eller kurser?

Vad saknas i det nuvarande kursutbudet?

– Det finns inte så mycket vidareutbildning för VS-montörer, som inte vill ta klivet vidare till att bli ledande montör, kalkylator eller ingenjör, exempelvis genom våra YH-utbildningar.

– Det behövs kurser som kan bredda och fördjupa VS-montörernas kompetens, exempelvis inom systemkunskap, ritningsläsning/-förståelse, mät- och reglerteknik samt injusteringsteknik. Ett exempel är att kunna läsa och förstå en teknisk beskrivning. Vad har konstruktören egentligen tänkt och vad ska jag som montör då göra?

Hoppas inspirera fler tjejer att välja VVS-yrket.
”Jag är enda tjejen här på Comfort Högbergs Rör i Borås”

Hur kan VVS-branschen locka fler kvinnor?

– Det handlar bland annat om att lyfta goda exempel. Jag tycker också att kvinnor generellt sett kan ha många fördelar i våra yrken. Jag tänker dels för att vi ska sälja en slutprodukt som i många fall ska vara estetiskt tilltalande, dels att det ofta handlar om finmotoriskt arbete, som kvinnor många gånger har lättare för. För dem som jobbar med service är dessutom kundbemötandet och den sociala kompetensen viktig.

Rekommenderade artiklar

Nya utbildningbolaget Insu rekryterar vd

Därför fick IUC:s vd gå

Ordföranden i IUC, Installatörernas Utbildningscentrum, kommenterar varför vd Marcus Andersson hastigt fått lämna sitt uppdrag.

Ethel Forsberg ny generaldirektör för Forte

Författaren och stadsbyggnadsdirektören, Ethel Forsberg, blir ny generaldirektör för Forte, forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, enligt ett regeringsbeslut i dag. Det framgår av ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet. 

Marcus Andersson ny vd på IUC

Marcus Andersson har anställts som vd vid Installatörernas Utbildningscentrum, IUC, i Katrineholm. Han kommer närmast från posten som administrativ chef vid JB Gymnasiet.

Hon blir ny chef på VVS-Branschens Yrkesnämnd

Charlotte Fryklund är ny verksamhetschef för VVS-Branschens Yrkesnämnd.– Det känns roligt och spännande. Jag ser fram emot att tillsammans med nya kollegor fortsätta att utveckla VVS-Branschens Yrkesnämnd, säger Charlotte Fryklund i en första kommentar.

Lindab-chef blir professor i Danmark

Göran Hultmark, utvecklingschef på Lindab i Farum, utnämns av Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) vid Aalborg Universitet Köpenhamn till adjungerad professor i ventilation.

Ny generaldirektör för YH-myndigheten

Regeringen har utsett Thomas Persson till ny generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan (YH-myndigheten). Han kommer närmast från en befattning som förvaltningschef i Stockholms stad och har innan dess haft samma post i Jönköpings och Lidköpings kommun.

Ny rektor på Refis

Claudia Marcks tillträdde som rektor på Refis, Rörentreprenörernas friskola i Stockholm, den 18 augusti. Hon har tidigare arbetat på Nacka Enskilda Gymnasium, en friskola i ungefär samma storlek som Refis.– Jag är färdigutbildad rektor med stort engagemang och mitt mål är att göra Refis till den bästa VVS-utbildningen i Sverige, säger hon via sms till VVS-Forum.

ÅF utbildar Charlotte Kalla

Konsultföretaget ÅF och Charlotte Kalla har träffat en överenskommelse om samarbete under de närmaste fyra åren. Samarbetet består av ett traditionellt sponsoravtal och en utbildningsdel som syftar till att förbereda Charlotte på ett liv efter idrottskarriären.

Därför måste du sjunga i den här duschen