Logga in

Branschen betalar ventmontörers utbildning

Publicerad
5 okt 2021, 07:00
| Uppdaterad
7 okt 2021

Ventelever hamnade i kläm när gymnasieprogrammet ändrade inriktning i höst. Men då klev branschen in och stöttade.

Plåt- och ventilationsbranschen går in och betalar avgiften för ventilationselever på VVS- och fastighetsprogrammet som läser kurser på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

Experter varnar:
Se upp med fukten i FTX

Emil är pionjär på nya inriktningen
”Ventilationssystem är som ett pussel”

Inriktningen Ventilationsplåtslagare har från och med höstterminen 2021 plockats bort från gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och ersatts med inriktningen Ventilation på VVS- och fastighetsprogrammet. På grund av programbytet riskerade gymnasieskolor och ventilationselever att missa fördelarna som ges i Skolverkets pågående branschskoleförsök.

Det handlar om skolor som saknar en egen verkstad och/eller kompetens. De kan söka statsbidrag via Skolverket för att skicka sina elever till branschskolorna inom försöket, där PVF Teknikcentrum är en av nio skolor. Skolorna är utvalda för att de kan erbjuda yrkesutbilning på gymnasial nivå inom områden som är efterfrågade på arbetsmarknaden.

Möjligheten att söka statsbidrag fanns för elever som har gått den tidigare inriktningen plåtslagare med yrkesutgång ventilationsplåtslagare, men inte för den nya på VVS- och fastighetsprogrammet. Därmed riskerade elever som läser den nya inriktningen att “falla mellan stolarna”.

Plåt- och ventilationsbranschen har nu beslutat att bekosta utbildningen för de gymnasieelever som berörs. Det görs under den återstående tiden av branschskoleförsöket till och med läsåret 2022/2023.

PVF Teknikcentrum kommer inte att fakturera kursavgifter för elever i VVS- och fastighetsprogrammet som valt inriktning ventilationsmontör. Kostnaden för gymnasieskolan blir endast resor och eventuell matersättning/traktamente till eleven.

PVF Teknikcentrum ägs gemensamt av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen och fackförbundet Byggnads.

FTX i fastigheter med självdrag
Enkelt system fixar ventilation i gamla hus

Så fungerar branschstödet

Gäller två kurstillfällen om tre veckor under årskurs 3. Om eleven väljer att läsa fördjupningskurserna Ventilationsplåtslageri 1 och 2, krävs ytterligare tre veckor som inte ingår i erbjudandet. För att kunna ta del av stödet måste hemskolan se till att eleven har APL, arbetsplatsförlagt lärande, i företag som har kollektivavtalet Plåt- och ventilationsavtalet. De måste också med god framförhållning kontakta PVF Teknikcentrum för planering av den kompletterande utbildningen.