Logga in

Ethel Forsberg ny generaldirektör för Forte

Publicerad
26 maj 2016, 11:55

Författaren och stadsbyggnadsdirektören, Ethel Forsberg, blir ny generaldirektör för Forte, forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, enligt ett regeringsbeslut i dag. Det framgår av ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet. 

Ethel Forsberg är i dag stadsbyggnadsdirektör för Region Gotland. Dessförinnan var hon generaldirektör för Kemikalieinspektionen. Ethel Forsberg har tidigare bland annat varit ledamot i Fortes prioriteringskommitté för Arbete, miljö och hälsa. Hon har också ingått i forskningsrådet Formas bedömningskommitté samt varit ordförande för Mistra Pharmas styrelse, enligt pressmeddelandet.

– Jag önskar Ethel Forsberg lycka till med sitt nya uppdrag och ser fram emot ett givande samarbete framöver, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

VVS-Forum gjorde en större intervju med Ethel Forsberg i nummer 9/2013, då hon var aktuell med boken ”Gift, makt, plast & våra barn” (Sarstad Press). Då uttalade hon sig bland annat om det hormonstörande ämnet bisfenol A som läckt ut i dricksvatten.

– Att använda ett hormonstörande ämne i dricksvattenrör känns minst sagt olämpligt. När man reparerar tappvattenledningar i flerbostadshus genom att skjuta ner bisfenol A så riskerar man de boendes hälsa. Det vore väldigt intressant att studera de boendes hälsa i de här fastigheterna och se om några sjukdomar är överrepresenterade hos dem, sa Ethel Forsberg.

Ethel Forsberg tillträder som generaldirektör för Forte den 1 juni 2016.