Ethel Forsberg ny generaldirektör för Forte

Publicerad 26 maj 2016, 11:55

Författaren och stadsbyggnadsdirektören, Ethel Forsberg, blir ny generaldirektör för Forte, forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, enligt ett regeringsbeslut i dag. Det framgår av ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet. 

Ethel Forsberg är i dag stadsbyggnadsdirektör för Region Gotland. Dessförinnan var hon generaldirektör för Kemikalieinspektionen. Ethel Forsberg har tidigare bland annat varit ledamot i Fortes prioriteringskommitté för Arbete, miljö och hälsa. Hon har också ingått i forskningsrådet Formas bedömningskommitté samt varit ordförande för Mistra Pharmas styrelse, enligt pressmeddelandet.

– Jag önskar Ethel Forsberg lycka till med sitt nya uppdrag och ser fram emot ett givande samarbete framöver, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

VVS-Forum gjorde en större intervju med Ethel Forsberg i nummer 9/2013, då hon var aktuell med boken ”Gift, makt, plast & våra barn” (Sarstad Press). Då uttalade hon sig bland annat om det hormonstörande ämnet bisfenol A som läckt ut i dricksvatten.

– Att använda ett hormonstörande ämne i dricksvattenrör känns minst sagt olämpligt. När man reparerar tappvattenledningar i flerbostadshus genom att skjuta ner bisfenol A så riskerar man de boendes hälsa. Det vore väldigt intressant att studera de boendes hälsa i de här fastigheterna och se om några sjukdomar är överrepresenterade hos dem, sa Ethel Forsberg.

Ethel Forsberg tillträder som generaldirektör för Forte den 1 juni 2016.

Rekommenderade artiklar

Fler forskarbostäder åt Swetox

ALMEDALEN. Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper), som bland annat studerar hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA), ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass. Det vill regeringen som nu, via Karolinska Institutet (KI), satsar på fler forskarbostäder i Södertälje. – För att Swetox verkligen ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass, så ger vi nu Karolinska Institutet (KI) möjlighet att erbjuda forskarbostäder i Södertälje, sa forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), vid regeringens pressfika i Almedalen.

Vägghängda toaletter blir alltmer populära. TECE WC-fixtur med Safetybag gör det snabbt och enkelt att installera.

Annons

”Vi sparar både tid och kapar arbetsmoment”

Allt fler väljer att installera vägghängda toaletter. TECE har tagit fram en revolutionerande WC-fixtur som gör det jobbet enklare och snabbare för installatören – […]

Stärkt övervakning av farliga kemikalier

BUDGET 2017. För att få bort farliga kemikalier satsar regeringen totalt 375 miljoner kronor i den kommande höstbudgeten, som presenteras i sin helhet den 20 september. – Satsningarna bidrar ytterligare till att minska riskerna med kemikalier i vår vardag, säger miljöminister Karolina Skog (MP), i ett pressmeddelande.

”Vi har redan tagit höjd för aerosolsmitta”

”Ska vi utbilda till arbetslöshet?”

Bråda dagar för ny innemiljöforskning

Nätkurs ska lära ingenjörer om arbetsmiljö

De flesta vill ha högskolebehörighet på yrkesprogrammen

Satsning på energiforskning och innovation

Nu har regeringen överlämnat propositionen ”Forskning och innovation på energiområdet för ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet” till riksdagen. I propositionen finns bland annat förslag på höjning av Energimyndighetens anslag med 20 procent fram till 2020.

Storsatsning på hållbar stadsutveckling

Klimat och miljö prioriterad forskning

Nu har regeringen presenterat årets forskningsproposition. Det ska satsas på tioåriga nationella forskningsprogram, bland annat två program inom klimat och hållbart samhällsbyggande, för att långsiktigt stärka forskningen, berättade minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S), vid en presskonferens.