Logga in

Polarbröd efter branden: Nytt plan ger lyft för installationer

Publicerad
24 nov 2021, 09:17

Polarbröd i Älvsbyn bakar igen – ett drygt år efter storbranden. Anders Berglund var tidigt på plats på brandnatten och har haft en nyckelroll i återuppbyggnaden.

Ett oväntat telefonsamtal sent på kvällen kan betyda dåliga nyheter. Så var fallet när Anders Berglund blev uppringd av en kollega runt klockan 23 den där söndagskvällen i augusti i fjol.

– Kom hit, för nu brinner det! löd budskapet.

Anders Berglund – som är driftansvarig för värme, ventilation och kyla på Polarbröd i Älvsbyn – såg ljusskenet från branden redan när han klev ut genom dörren därhemma.

Läs också:
Rekordstort sprinklerjobb i Sveriges högsta trähus

Läs också:
Hus totalförstört efter brand i badrumsfläkt

Anders Berglund.

De följande timmarna blev hektiska. Tonvis med ammoniak skulle pumpas ut ur kylanläggningen, för att förhindra gasutsläpp och explosion. Tillsammans med Elias Blind, som är elansvarig, lyckades han få ut det giftiga köldmediet. De hann även rädda svetsar ur kylanläggningen, medan räddningstjänsten kämpade mot lågorna.

Försöken att rädda bageriet avbröts runt klockan tre på natten, och strax därefter blev Anders Berglund hemskickad av räddningstjänsten.

– Då var det helt övertänt, och jag tänkte ”Vad händer nu?”, berättar han.

På måndagen skulle en sprillans ny produktionslinje ha invigts. Brandutredningen visade senare att något, sannolikt degrester, hade tagit fyr i en ugn. Elden blossade upp på en svalbana, och ventilationen fick branden att ta fart och spridas. Som tur var kom ingen till skada, men fabriken brann ner till grunden. Runt 200 personer förlorade sin arbetsplats över en natt.

Koncernchefen Karin Bodin sa redan nästa dag att bageriet skulle byggas upp igen. Men Anders Berglund och Elias Blind minns ändå den närmaste tiden som oviss.

– Vi vet ju hur det har gått för andra fabriker: de har flyttats söderut, säger Anders.

Men farhågorna kom på skam.  I januari togs det första symboliska spadtaget i Älvsbyn, och sen har det gått undan. Nu i oktober ska de första brödkakorna börja gräddas.

Anders och Elias har bråda dagar, men de tar sig ändå tid att visa upp bygget vid VVS Forums besök i mitten av september. De ingår båda i projektgruppen och har kunnat påverka utformningen av den nya fabriken.

– Vi kom med synpunkter och kunde bromsa vissa grejer som inte funkade bra på förra fabriken, styrningen av ventilationen till exempel, berättar Anders.

Den viktigaste förändringen är ett nytt installationsplan, som Anders ser som ett stort lyft. Den nedbrunna fabriken hade ett enda plan, och många av installationerna satt utspridda utomhus uppe på taket.  Däribland ventilationsaggregaten.

Den nya anläggningen har istället två våningsplan. På nederplanet huserar bagerilinjen, på övervåningen finns installationer för el, ventilation, kyla, maskinell drift. 

Drift- och underhållsarbeten blir därmed mycket smidigare jämfört med tidigare.

– Det var tungt att handbära filter, motorer och andra grejer upp på taket. Nu är i princip alla installationer inomhus, och det blir skönt att slippa arbeta ute kylan i vintern, säger Anders.

Vi tar en rundtur i det 155 meter långa installationsplanet där man inte kan se från den ena änden till den andra. Ventilationsaggregat, avfuktare, styrskåp är på plats. Rör för ventilation, vatten, sprinkler och tryckluft likaså.

Atlas Copcos rörsystem för tryckluft är en av nyheterna som inte fanns i den gamla fabriken. En annan är Canalis strömskenor, som har energimätare på samtliga uttagslådor. Mätningarna kommer exempelvis till nytta vid optimering och felsökning.

De vita rören i taket tillhör sprinklersystemet. Till skillnad från tidigare är anläggningen helsprinklad. En jättecistern med 1 200 kubikmeter vatten ska klara släckning i cirka 90 minuter från tusentals sprinklerhuvuden.

Sprinklersystemet täcker även den enorma lagerfrysen, som därmed blir en av landets få sprinklade frysar. Den ska hålla 24 minusgrader, och i normalläget är sprinklerrören inte vattenfyllda. Först efter en tvåstegaktivering från både rökdetektor och temperaturgivare öppnas ventilerna och släpper på vattnet.

Än så länge gapar lagerfrysen tom. Detsamma gäller gyrofrysen, en stor cylinderformad pjäs där bröden fryses ner medan de förflyttas i en spiral i minus 36 grader.

För Anders Berglund kvarstår en hel del jobb med kylanläggningen innan brödbakandet drar igång. Kylcentralen klarade visserligen branden men har stått oanvänd i ett drygt år. Nu ska det svetsas, provtryckas och ammoniaken ska pumpas tillbaka till tankarna igen.

Anders är den enda anställda inom värme, ventilation och kyla på Polarbröd i Älvsbyn. Men under utbyggnaden har runt 17 personer från tre värme-, vent- och kylföretag anlitats.

Vad har dina största utmaningar varit?

– Tidspressen och materialbristen för stål, koppar, aluminium och halvledare. Men man får ta vad man har när leveranserna inte kommer, vi bytte exempelvis dimension på rostfria rör från 158 till 168, säger Anders.

Hur skulle du sammanfatta året efter branden?

– För mig har det varit roligt att vara med från grunden och bygga upp det nya bageriet, men det är samtidigt jättetråkigt för alla som blev av med jobbet.

Vad ser du fram emot när fabriken tas i drift?

– Mycket är ju teoretiskt på papper än så länge, och nu ska det bli spännande att se hur allt fungerar i praktiken, säger Anders Berglund.

Vilket är bäst:
Täta rörkopplingar med gängsnöre eller lin?

VVS-forum besökte Älvsbyn i mitten av september. Sista veckan i oktober bakades den första degen, en vecka efter planerad start.