Logga in

”Om det blir något extra i lönekuvertet i år är för tidigt att säga”

Publicerad
6 maj 2020, 10:24

Coronapandemin har lett till att förhandlingarna om löneavtalet skjuts upp till hösten. Vad betyder det för lönenivån? Installatörsföretagens förhandlingschef Henrik Junzell svarar.

Ett vanligt år brukar de flesta löneavtal vara färdigförhandlade till den 30 april, då avtalen löper ut. Men 2020 blir det annorlunda, med anledning av corona-epidemin.

Henrik Junzell– Vi har en otroligt speciell situation på grund av corona, inte minst praktiskt då vi inte kan träffas och förhandla. Arbetsgivare och fack har också fullt upp med att hantera kriser i företag och rädda jobb, säger Installatörsföretagens förhandlingschef Henrik Junzell.

 

”Om det blir något extra i lönekuvertet i år är för tidigt att säga. Parterna måste enas om förutsättningarna först i förhandlingarna. Och vi följer industrins avtal, det så kallade märket.”

Henrik Junzell, förhandlingschef Installatörsföretagen.

Förhandlingarna pausades i mars: Avtal om montörernas nya löner dröjer

Får tas upp senare: Här är kraven i avtalsrörelsen för tjänstemännen

De avtal som löpt ut 30 april är Installationsavtalet, Tjänstemannaavtalet och Teknikinstallationsavtalet. De två första avtalen är prolongerade, alltså förlängda, till den 15 respektive 30 november. Förhandlingarna återupptas i början av oktober.

När det gäller Teknikinstallationsavtalet har Installatörsföretagen ännu inte nått en överenskommelse om prolongering med Byggnads. Det nuvarande avtalet gäller tillsvidare, men med en ömsesidig uppsägningstid om sju dagar. En överenskommelse med Byggnads väntas inom de närmaste dagarna.

Innan höstens avtalsförhandlingar ägt rum har Henrik Junzell svårt att uttala sig om löneökningar eller retroaktiv kompensation. Men han tror inte att resultaten av årets förhandlingar kommer att hanteras annorlunda än resultaten under normala år.

Annat fokus just nu: ”Personalen har alltid visir vid avloppsrensningar”

I vanliga fall brukar lönerna vara klara att betalas ut inom några månader efter att förhandlingarna är klara. Det förekommer också att löneökningar betalas ut retroaktivt om förhandlingarna dragit ut på tiden.

– Men om det blir något extra i lönekuvertet i år är för tidigt att säga. Parterna måste enas om förutsättningarna först i förhandlingarna. Och vi följer industrins avtal, det så kallade märket, vilket även Byggnads och Elektrikerförbundet gör, säger Henrik Junzell.

En del installatörer berörs även av Larm- och säkerhetsavtalet med ordinarie avtalsperiod som löper ut 31 maj. Detta avtal är prolongerat till 31 december, och förhandlingarna återupptas i början av oktober.