Logga in

Byggnads kräver 3,2 procent

Publicerad
23 feb 2016, 10:34

AVTAL 16. Byggnadsarbetareförbundet presenterade i går sina avtalskrav inför de stundande förhandlingarna med Sveriges Byggindustrier (BI). Lönehöjningar på 3,2 procent med en tydlig låglönesatsning, utökad arbetstidsförkortning och anställning av fler lärlingar är tre av kraven.

Byggnads vill ge unga tjejer och killar chansen som drömmer om att bli framtidens byggnadsarbetare, men man menar att möjligheterna att få en lärlingsplats blir allt sämre. Byggnads kräver därför att fler lärlingar kan beredas plats på arbetsplatserna.

– Företagen måste anställa fler lärlingar. Det krävs för att säkra återväxten av välutbildad arbetskraft utan att ställa grupper mot varandra, säger Byggnads avtalssekreterare Thorbjörn Hagelin, i ett pressmeddelande.

Byggnads slår också ett slag för en mer jämställd byggbransch. Man vill därför tillsammans med arbetsgivarna arbeta för en förändring så att alla känner sig välkomna i branschen.

– Vi står inför en byggboom, då kommer vi behöva att rekrytera från hela befolkningen, inte bara halva, tillägger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

 Se Byggnads alla avtalsyrkanden här.