Logga in

Teknikexperten om växande cykeltrend

Publicerad
15 jan 2020, 07:00

Yrkesmässig cykling är på frammarsch.

Hos teknikkonsulten Ramboll finns Hampus Ekblad. Han är nyanställd trafikplanerare med expertis inom cykling. Under fyra år har han forskat i ämnet vid Lunds universitet.

Rörmokaren som cyklar för klimatet

Trafiksäkerhet, trafikplanering av större områden och vad som gör vissa platser farliga. Allt med cykeln i fokus.

– Ofta pratar man om hälsovinsten med att cykla, som är en mer samhällelig fråga. På stads- och individnivå handlar det om hur mycket mindre utrymme som behövs för cyklar än med bilar. En stad kan tåla fler trafikanter.

Hållbarhetsfrågan är en viktig aspekt.

– Om fler cyklar kan städerna göras tätare. På sikt blir transporterna hållbarare, säger han.

De blev årets VVS-hantverkare

Hampus Ekblad ser en positiv trend inom yrkesmässig cykling, bortsett från de traditionella cykelbuden. Det finns en stor möjlighet att minimera biltrafiken, menar han.

– Vi ser att det är något som är på gång. Kärnfrågor är avståndet och hur mycket saker som ska transporteras. Det har kommit ganska många nya cykeltyper som gör att man kan lösa det, till exempel lastcyklar med elassistans. I de större städerna finns det fraktbolag som har elassistans på sina större cyklar, säger Hampus Ekblad.

I städer är fem kilometer en vedertagen gräns för cyklar, men med elcyklar klaras längre avstånd.

– Bilparkering är ofta ett stort problem för hantverkare i större städer. De, precis som andra bilister, vill ha nära till dit de ska och vill undvika att betala parkeringsavgifter, vilket ibland resulterar i att de parkerar på mindre lämpliga platser. Det problemet kommer man väldigt lätt undan med smidigare fordon, säger Hampus Ekblad.

Vad behöver göras för att underlätta för cykling?

– Generellt befinner sig städer i Sverige på olika stadier. Malmö och Lund är två exempel där man har kommit ganska långt. För att få fler att cykla handlar det om att få färre att köra bil och det måste finnas god infrastruktur för att de som vill cykla ska kunna göra det.