Logga in

Miljarder till klimatet i höstbudgeten

Publicerad
6 sep 2016, 15:23

BUDGET 2017. ”Den största klimat- och miljöbudgeten i Sveriges historia.” Så sa statsminister Stefan Löfven (S) när han tillsammans med ansvariga ministrar presenterade delar av höstbudgeten.

Klimat- och miljösatsningarna i höstbudgeten omfattar 12,9 miljarder kronor som fördelas ut fram till 2020. Av dessa ska 620 miljoner kronor satsas på förnybar energi i form medel för forskning. Målet är bland annat att Sveriges elproduktion ska vara CO2-fri år 2040.

Den hårt kritiserade solskatten kommer sannolikt att förändras. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) ska el som produceras och används inom en och samma anslutningspunkt inte behöva beskattas. Men hon betonade att det samtidigt måste vara förenligt med EU:s regler för statsstöd.

Det kommer att införas ett undantag för moms för så kallade mikroproducenter av solel. Undantaget gäller för producenter med omsättning mindre än 30 000 kronor per år.

Potten för supermiljöbilspremie fylls på med 700 miljoner kronor för 2017.

För övrigt innehåller budgeten bland annat ökade anslag för lokal klimatomställning, bistånd och till drift och underhåll av järnvägen.