Logga in

Rekordtidig Overshoot Day igen

Publicerad
8 aug 2016, 09:32

I år infaller Overshoot Day rekordtidigt igen. I dag, den 8 augusti, har världens människor gjort av med hela årets ekologiska budget för jorden. Den största boven är koldioxidutsläppen som står för mer än hälften av det ekologiska fotavtrycket.

Enligt nätverket Global Footprint Network har Overshoot Day flyttats från oktober till augusti på femton år. Ekosystemen belastas hårt av avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidlagring i atmosfären. 2015 var det varmaste året sedan mätningarna inleddes och 2016 ser ut att bli ännu värre.

– Pressen på naturresurserna ökar i takt med att vi blir fler på jorden samtidigt som koldioxidutsläppen och konsumtionen ökar. Nu krävs det drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor. FNs klimatavtal är ett viktigt steg framåt, men nu måste politiker, företag och finansaktörer i alla länder agera snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Global Footprint Network har myntat begreppet Overshoot Day för att visa hur människan överkonsumerar planetens resurser. På bankspråk innebär det att vi börjar leva på kapitalet och inte på räntan.

Rekommenderade artiklar

I dag tog jordens budget slut

ADHD kopplas till dålig inomhusluft

De vann internationellt vattenpris

Fler forskarbostäder åt Swetox

ALMEDALEN. Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper), som bland annat studerar hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA), ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass. Det vill regeringen som nu, via Karolinska Institutet (KI), satsar på fler forskarbostäder i Södertälje. – För att Swetox verkligen ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass, så ger vi nu Karolinska Institutet (KI) möjlighet att erbjuda forskarbostäder i Södertälje, sa forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), vid regeringens pressfika i Almedalen.

Cocktail-effekten – farligare än man trott

Vi är alla exponerade för en mix av kemikalier som kan interagera med kroppens eget hormonsystem. Barns och fosters exponering för cocktaileffekten ger senare i livet problem med inlärning, beteende och störningar i fortplantningsförmågan. Det visar ett nytt forskningsprojekt – EDC-Mixrisk. Professorerna Carl-Gustaf Bornehag och Åke Bergman med flera skriver om den hälsofarliga cocktaileffekten i VVS-Forums Tema Innemiljö som kommer ut nu på fredag.

Storsatsning på hållbart Sverige

Vinnova, Energimyndigheten och Formas satsar gemensamt 430 miljoner kronor på fem nya strategiska innovationsprogram. Näringsliv, akademisk forskning och offentlig sektor kraftsamlar för att skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och för att stärka Sveriges konkurrenskraft, uppger myndigheterna.

Teknikexperten om växande cykeltrend

Därför är Island världsbäst på förnybar energi

Luftföroreningar är dagsaktuella

Värmemätning orsakar grannfejd