Logga in

Teknikexperten om växande cykeltrend

Publicerad
15 jan 2020, 07:00

Yrkesmässig cykling är på frammarsch.

Hos teknikkonsulten Ramboll finns Hampus Ekblad. Han är nyanställd trafikplanerare med expertis inom cykling. Under fyra år har han forskat i ämnet vid Lunds universitet.

Rörmokaren som cyklar för klimatet

Trafiksäkerhet, trafikplanering av större områden och vad som gör vissa platser farliga. Allt med cykeln i fokus.

– Ofta pratar man om hälsovinsten med att cykla, som är en mer samhällelig fråga. På stads- och individnivå handlar det om hur mycket mindre utrymme som behövs för cyklar än med bilar. En stad kan tåla fler trafikanter.

Hållbarhetsfrågan är en viktig aspekt.

– Om fler cyklar kan städerna göras tätare. På sikt blir transporterna hållbarare, säger han.

De blev årets VVS-hantverkare

Hampus Ekblad ser en positiv trend inom yrkesmässig cykling, bortsett från de traditionella cykelbuden. Det finns en stor möjlighet att minimera biltrafiken, menar han.

– Vi ser att det är något som är på gång. Kärnfrågor är avståndet och hur mycket saker som ska transporteras. Det har kommit ganska många nya cykeltyper som gör att man kan lösa det, till exempel lastcyklar med elassistans. I de större städerna finns det fraktbolag som har elassistans på sina större cyklar, säger Hampus Ekblad.

I städer är fem kilometer en vedertagen gräns för cyklar, men med elcyklar klaras längre avstånd.

– Bilparkering är ofta ett stort problem för hantverkare i större städer. De, precis som andra bilister, vill ha nära till dit de ska och vill undvika att betala parkeringsavgifter, vilket ibland resulterar i att de parkerar på mindre lämpliga platser. Det problemet kommer man väldigt lätt undan med smidigare fordon, säger Hampus Ekblad.

Vad behöver göras för att underlätta för cykling?

– Generellt befinner sig städer i Sverige på olika stadier. Malmö och Lund är två exempel där man har kommit ganska långt. För att få fler att cykla handlar det om att få färre att köra bil och det måste finnas god infrastruktur för att de som vill cykla ska kunna göra det.

Rekommenderade artiklar

Värmemätning orsakar grannfejd

Annons

Välkommen till Installatörernas dag 2025 – branschens mötesplats

Är du medlem i Installatörsföretagen? Då får du inte missa Installatörernas dag 2025 – en inspirerande mötesplats där branschens framtid står i fokus. I […]

”Sluta svartmåla vedeldningen”

Fyra svenska spillvärmeförsök

Solvärme kan ge 80 procent av uppvärmningen

Viktigt elda rätt

Rätt eldning i vedkaminer minskar utsläppen av farliga partiklar. Det är en av slutsatserna i en studie vid Umeå universitet.

Miljarder till klimatet i höstbudgeten

BUDGET 2017. ”Den största klimat- och miljöbudgeten i Sveriges historia.” Så sa statsminister Stefan Löfven (S) när han tillsammans med ansvariga ministrar presenterade delar av höstbudgeten.

Stärkt övervakning av farliga kemikalier

BUDGET 2017. För att få bort farliga kemikalier satsar regeringen totalt 375 miljoner kronor i den kommande höstbudgeten, som presenteras i sin helhet den 20 september. – Satsningarna bidrar ytterligare till att minska riskerna med kemikalier i vår vardag, säger miljöminister Karolina Skog (MP), i ett pressmeddelande.

Rekordtidig Overshoot Day igen

I år infaller Overshoot Day rekordtidigt igen. I dag, den 8 augusti, har världens människor gjort av med hela årets ekologiska budget för jorden. Den största boven är koldioxidutsläppen som står för mer än hälften av det ekologiska fotavtrycket.

Solceller på Chalmers ska förbättra elkvaliteten

I dag tog jordens budget slut