Logga in

Montör körde firmabil utan körkort i 14 år

Publicerad
23 jan 2020, 09:00
| Uppdaterad
9 feb 2021

En montör på Bravida har avskedats sedan det kommit fram att han kört servicebil trots att han saknat körkort. 

Montörens körkort drogs in 2005. I höstas fick Bravida reda på att han saknade körkort. Bravida avslutade då mannens anställning eftersom han olagligt kört en av företagets servicebilar.

– Det kom till vår kännedom att en av våra montörer inte hade körkort. Vi kontaktade då Transportstyrelsen och fick bekräftat att det stämde. Därefter agerade vi, förklarar Liselotte Stray, Sverigeansvarig Kommunikation & Press på Bravida.

Hur kunde detta ske?
– Som medarbetare har du ett eget ansvar att följa svensk lagstiftning. Bravida har dessutom policys där det framgår att för att använda bil i tjänsten måste du ha den behörighet som krävs. Om du kör bil i tjänsten har du skyldighet att meddela arbetsgivaren om behörigheten förändras, i detta fall att körkortet dragits in, och så har inte skett.

Läs också: Avskedade montör som sökte hjälp för drogproblem
Bravida stäms av Byggnads

Enligt uppgifter till VVS-Forum hade montören varit anställd i två perioder på Bravida efter att han förlorat körkortet.

– Vi uttalar oss inte om enskilda medarbetares anställningshistorik, säger Liselotte Stray.

Hon känner inte till att något liknande hänt tidigare inom Bravida.

Har Bravida förändrat sina rutiner efter det som har hänt?
– Vi har tydliga policys och de ska följas. För att eliminera att det här ska hända igen ser vi nu till att alla anställda är väl informerade om dem.