Logga in

”Krisen har inte slagit mot installationsbranschen som mot restaurang, hotell och flyg”

Publicerad
25 mar 2020, 17:16

Instalcos vd Per Sjöstrand i veckans enkät med branschens största bolag. Vi frågar om varsel, permitteringar och vd:arnas syn på coronaläget just nu.

”Det kommer att bli oundvikligt. I dagsläget förs diskussioner på ett fåtal avdelningar, vi finns på många olika ställen och vi på Bravida kommer undvika uppsägningar och permittering in i det längsta.”

Mattias Johansson, vd och koncernchef Bravida

Coronakrisen: Rörföretag hempermitterar personalen med full lön

Staten tar största kostnaden: Så fungerar korttidspermitteringar för företag och anställda

Svar nedan från Mattias Johansson, vd och koncernchef Bravida:

1. Regeringens stöd till företag på grund av Corona-krisen går ut på stöd till korttidspermittering och anstånd med skattebetalningar. Vad behövs mer från staten?

Mattias Johansson.– Svårt att säga på kort sikt. På längre sikt tror jag det behövs stimulanser för att marknaden ska fortsätta. Bravida har ett bra utgångsläge då vi är ett stabilt företag med en stabil finansiell situation, många har inte lika bra kassa och låga skuldsättning som Bravida men det krävs stimulanser för att marknaden i stort inte ska ta för mycket stryk och för att minimera effekterna på marknaden. Som jag sagt tidigare så kan detta bli en mycket värre situation än finanskrisen 2009. 

2. Planerar ni att korttidspermittera. I så fall hur många berörs och till vilken grad?

– Det kommer att bli oundvikligt. I dagsläget förs diskussioner på ett fåtal avdelningar, vi finns på många olika ställen och vi på Bravida kommer undvika uppsägningar och permittering in i det längsta.

– Men det finns givetvis olika scenarier beroende på vad som händer. I Norge och Danmark ser vi ett helt annat scenario där varseltakten ökade dramatiskt förra veckan på grund av beslut som gör att stora delar av samhället slutar att fungera på ett normalt sätt. Det innebär att vi även i Sverige behöver förbereda oss och göra saker på kort sikt för att säkra en trygg verksamhet på lång sikt.

3. Har ni varslat personal om uppsägning på grund av Corona?

– Inte i Sverige. Men däremot i Danmark och Norge.

4. Vilken typ av installationsarbeten påverkas mest av viruset och restriktionerna i samhället?

– Initialt mest service. Men fasen är övergående och kommer innebära att det skiftar om ett tag. Kortsiktigt är det service och långsiktigt om marknaden fortsätter gå ned så kommer även entreprenad att beröras.

5. Övriga kommentarer om läget?

– Jag tror, precis som jag också tagit upp i debatten tidigare, att det är viktigt att vi fortsätter hålla igång samhället så gott det går. Vi levererar samhällskritiska funktioner, vi ser till så att sjukhus och så vidare får ström, vatten, kyla, värme vilket är nödvändigt för deras verksamhet. Och de som levererar detta är föräldrar till många barn. Jag tror därför att det är mycket viktigt att vi försöker hålla öppna skolorna i den mån det går så att de föräldrarna har möjlighet att hålla samhället igång. Det är viktigt att vi fortsatt följer myndigheters rekommendationer men också att vi fortsätter göra det vi gjort tidigare och att hittar andra metoder för att göra det på ett framgångsrikt sätt.

 ”Just nu förhandlar vi med facken för att möjliggöra korttidspermittering.”

Juha Mennander, vd, Caverion Sverige.

Svar nedan från Juha Mennander, vd, Caverion Sverige:

1.  Regeringens stöd till företag på grund av Corona-krisen går ut på stöd till korttidspermittering och anstånd med skattebetalningar. Vad behövs mer från staten? 

– Myndigheterna arbetar på alla fronter hårt för att lösa en situation som är ovan, obekväm och omskakande. Vi följer myndigheternas rekommendationer och tar vårt ansvar för att hindra smitta samtidigt som vi gör allt vi kan för att upprätthålla våra samhällsuppbärande tekniska installationer – att se till att sjukhus, skolor och infrastruktur fungerar. Allt ändras dock snabbt och vi ser idag ökande sjukskrivningstal som är något över det normala för årstiden. Vår önskan är naturligtvis att staten, med helhetens bästa för ögonen, fattar rätt beslut i stunden för att hjälpa oss fortsätta leverera. 

2. Planerar ni att korttidspermittera. I så fall hur många berörs och till vilken grad?

Juha Mennander.– Just nu förhandlar vi med facken för att möjliggöra korttidspermittering. Det är många detaljer som måste på plats och det handlar om att teoretiskt ha rätt verktyg. Vi följer naturligtvis detta, för att kunna göra rätt bedömningar.

3. Har ni varslat personal om uppsägning på grund av corona? 

– Vi har inte varslat personal i dagsläget. Våra chefer arbetar dock hårt med att planera flexibelt. Vår specialistkompetens behövs hos våra kunder så det handlar om att se till helheten.

4. Vilken typ av installationsarbeten påverkas mest av viruset och restriktionerna i samhället?

– Vi ser ingen större skillnad mellan entreprenad och service. Vad vi däremot ser är att vi behöver vara mycket lyhörda och flexibla för att tillsammans med kunder lösa situationer som uppstår. Då vi ofta arbetar ute i samhället, i institutioner och utrymmen som kräver både förståelse, flexibilitet och uppmärksamhet – handlar det snarare om typ av uppdragsgivare än uppdrag.

5. Övriga kommentarer om läget?

– Trots att situationen är allvarlig och ansträngande finns en enorm vilja att vi ska ta oss igenom detta på ett bra sätt. Det finns många orosmoln för oss alla – både på arbetet och privat och vi är mycket tacksamma gentemot våra medarbetare som arbetar hårt för att göra det bästa av situationen. Samtidigt ser vi att vi har bra och starka dialoger med våra kunder och att det i denna situation blir tydligt att vi jobbar mot samma mål i våra uppdrag.

”Entreprenader där andelen inhyrda montörer och/eller där byggbolagen har inhyrda montörer från andra länder som nu satts i karantän eller inte kan resa in och ut ur sina hemländer kommer att drabbas av förskjutningar av tidplaner. Servicearbeten som skall göras där folk befinner sig eller bor riskerar också att dras med i nedgången.”

Per Sjöstrand, vd Instalco.

Svar nedan från Per Sjöstrand, vd Instalco:

1. Regeringens stöd till företag på grund av Corona-krisen går ut på stöd till korttidspermittering och anstånd med skattebetalningar. Vad behövs mer från staten? 

Per Sjöstrand.– Vi måste framförallt se till att hjulen i samhället och näringslivet inte stannar. Nu finns det möjligheter för kommun, landsting och stat att starta upp och lägga ut jobb som ändå måste göras förr eller senare och som samtidigt inte riskerar att förvärra smittorisken. Exempel på det skulle kunna vara renovering av stängda gymnasie- och högskolor men också att initiera och redan nu starta upp byggprojekt som ligger i pipeline för framtiden. En byggarbetsplats fungerar även i tider av smittorisk med goda rutiner och försiktighetsåtgärder. 

2. Planerar ni att korttidspermittera. I så fall hur många berörs och till vilken grad?

– Några av våra dotterbolag kommer troligtvis att behöva lägga varsel. Främst de som arbetar där folk bor, till exempel stambyten i lägenheter. Vi märker också att vissa servicearbeten drabbas. Hur många som kommer att beröras vet vi inte i dagsläget men det är så här långt en relativt liten del av totala arbetsstyrkan.

3. Har ni varslat personal om uppsägning på grund av corona? 

– Inte än, men några förbereds.

4. Vilken typ av installationsarbeten påverkas mest av viruset och restriktionerna i samhället? 

– Både entreprenader och service kommer att drabbas. Entreprenader där andelen inhyrda montörer och/eller där byggbolagen har inhyrda montörer från andra länder som nu satts i karantän eller inte kan resa in och ut ur sina hemländer kommer att drabbas av förskjutningar av tidplaner. Servicearbeten som skall göras där folk befinner sig eller bor riskerar också att dras med i nedgången.

5.  Övriga kommentarer om läget?

– Krisen har inte slagit mot bygg- och installationsbranschen på samma sätt som mot restauranger, hotell, flygindustrin med flera. Leveranser av material ser än så länge ut att fungera som vanligt. Förhoppningsvis fortsätter projekten att löpa på med en stor respekt för smittorisker och att folk som känner av symptom håller sig hemma.