Logga in

Så hittar byggherren fuskande ue

Publicerad
4 jul 2019, 11:00

Någonstans i entreprenadkedjan förvandlas vitt till svart. Stockholmshem agerar för att stoppa miljardrullningen från byggbranschen till kriminella.

ID06 är ett av branschens verktyg för att komma till rätta med svartjobb, fusk och ren kriminalitet. Detta kompletteras med krav på personalliggare ute på byggena. Men kontrollerna kan också ge en falsk känsla av att allt gått rätt till och därmed dölja kriminalitet.Morgan Jansson

– Allt kan se schysst ut på ytan men så förekommer omfattande organiserad brottslighet under ytan. Alla arbetsplatser är drabbade av detta. Därför gör vi en rejäl satsning för att få stopp på fusket, säger Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem.

Bostadsbolaget nöjer sig inte med att skriva över ansvaret för underentreprenörerna på en huvudentreprenör. Stockholmshem tar som byggherre det ansvaret själva, i samarbete med huvudentreprenören.

– Vi letar efter indikatorer på att något är fel, som exempelvis otillåtna inpasseringar till ett bygge, säger Morgan Jansson.

Huge gjorde otillåten direktupphandling av VVS-arbeten

Stockholmshem samarbetar med ett säkerhetsföretag som gör både anmälda och oanmälda besök på byggarbetsplatserna för att kontrollera vilka som finns där och att alla papper är i ordning.

– Vi började i april 2018 och har hittills hittat fyra personer som saknat arbetstillstånd och 24 med felaktiga ID-handlingar, säger Morgan Jansson, som är övertygad om att satsningen gett bra effekt.

Och det är fortfarande många entreprenörer och underentreprenörer som vill samarbeta med Stockholmshem.

– Men när vi ställer frågor och inte får svar, då blir det någon annan vi jobbar med, säger Morgan Jansson.

Projektet som går under namnet Rättvist byggande går nu vidare med fler byggherrar då Stockholmshem gått samman med Svenska Bostäder, Sisab och Familjebostäder.