Logga in

”Oacceptabelt att nya bostäder läcker energi”

Publicerad
22 nov 2018, 07:30

ENERGILÄCKAGET Bara vart tredje av landets nyproducerade flerbostadshus klarar energikraven, visar en rapport från Boverket. Något som bostadsminister Peter Eriksson (MP) tycker är oacceptabelt.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) i övergångsregeringen tycker inte att dagens situation – med nyproducerade bostäder som läcker energi – är godtagbar.

– Det är absolut inte rimligt och acceptabelt. Det kan man verkligen inte säga, utan det krävs förändringar, säger han till VVS-Forum.

Läs mer: Nya bostäder sviker energilöftet

Hur ska vi kunna nå målet om nära-nollenergihus med tanke på att så få klarar kraven i dag?

– Det är klart att det går att klara kraven. Det går alldeles utmärkt att göra det, men det krävs en tuffare övervakning av hur reglerna tillämpas och att man utnyttjar den kunskap som finns. Det är viktigt att en ny regering snabbt tar tag i frågan, säger Peter Eriksson.

Tillsynen och efterlevnaden av energihushållningskravet. Rapport från Boverket

Bara 29 procent av flerbostadshusen klarar energikraven. 15 procent klarar inte kraven. För övriga är det osäkert.I sin rapport föreslår Boverket att myndigheten får tillsynsansvaret för husens energiprestanda, som i dag ligger hos kommunerna, och att tillsynen samordnas med energideklarationerna.

Läs mer:
Dokumenten visar hur prestigebyggen bommar energikraven

Dessutom vill Boverket att det ska finnas en sanktionsmöjlighet, det vill säga att de byggherrar vars nyproduktion inte klarar energikraven straffas med någon form av böter.

Rapporten är lämnad som underlag till utredningen som arbetar med uppdatering av byggreglerna.