Logga in

Så mycket tjänar arbetare i byggbranschen

Publicerad
3 okt 2017, 08:05

Lönen för arbetare inom byggsektorn fortsätter att ligga högt inom LO-kollektivet. Men de tappar jämfört med tjänstemän i byggbranschen.

En arbetare inom byggindustrin tjänade i genomsnitt 30 700 kronor i månaden 2016. Allt enligt LO:s nyligen presenterade lönerapport 2017.

Därmed tillhör VVS-montörer och byggnadsarbetare de bäst betalda i LO-kollektivet. Gruvarbetarna toppar listan med en snittlön på 31 500 kronor i månaden.

Här tjänar VVS-montörer bäst i landet

Medellönen för alla arbetare i landet ligger på 25 800 kronor. De två branscherna som kom högst upp har en sak gemensam – de domineras av män.

Längst ner på lönelistan finns arbetare inom offentlig sektor, varav majoriteten är kvinnor. Samtidigt har lönerna ökat mer för kvinnor än för män från 2015 till 2016.

Kvinnorna har fått 1 510 kronor mer i månaden och männen 1 220 kronor.

VVS-avtalet är klart

– Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är det mest medeltida vi har i samhället i dag. Det är därför glädjande att kvinnors löner äntligen ökar mer än männens, säger LO:s avtalssekreterare, Torbjörn Johansson, i ett pressmeddelande.

Löneskillnaden mellan tjänstemän och arbetare har dock ökat. De senaste två åren har tjänstemännen fått 4,5 procent i lönelyft, jämfört med arbetarnas 4,3 procent.

VVS-montörer vinnare i lönekampen

Lönegapet mellan byggnadsarbetarna och tjänstemännen på kontoret på bygget hamnade på 10 000 kronor i månaden under 2016. 

Läs hela lönerapporten här.