Logga in

Katt överlevde i torktumlaren över en vecka

Publicerad
7 jun 2017, 10:51

Torktumlaren luktade förfärligt illa. VVS-montören förväntade sig en död råtta i rören – i stället hittade han en svårt medtagen katt som suttit instängd i minst en veckas tid.

Dramat utspelade sig i danska Rödovre i slutet av förra veckan, skriver den danska djurrättsorganisationen Dyrevärnet, på sin Facebook-sida. 22-åriga VVS-lärlingen Jacob Axlund blev räddaren i nöden, men inget av detta visste han när han blev utskickad till en torktumlare som luktat illa i en vecka.

Jacob trodde att det kanske låg en död råtta i torktumlaren, men i stället hittade han en mycket medtagen katt.

Mer djur och vvs: Osannolikt stopp i avloppet

”När hon räddades kändes hon som en hårtuss. Vi vet inte hur länge den har varit i röret, men de boende säger att det har luktat i en vecka. Den var nästan död då den kom ut.”

Rikke Christensen-Lie från Dyrevärnet till Sjællands Nyheter.

”Jacobine hade suttit inspärrad utan mat och vatten, i en temperatur på upp till 80 grader från ångan, i en vecka och var i akut livsfara”, skriver Dyrevärnet på sin Facebook-sida.

VVS-montören Jacob lyckades få ut den medtagna, magra katten och tog den genast till Djurskyddsföreningen, där veterinärerna tog hand om den.

– När hon räddades kändes hon som en hårtuss. Vi vet inte hur länge den har varit i röret, men de boende säger att det har luktat i en vecka. Den var nästan död då den kom ut, berättar Rikke Christensen-Lie från Dyrevärnet till Sjællands Nyheter.

Katten fick namnet Jacobine efter hennes räddare i nöden, VVS-montören Jacob. Nu vårdas hon på djursjukhuset, där veterinärerna försöker få i Jacobine vätska.

– Om Jacobine får vätska för snabbt svullnar hjärnan upp och då dör hon. Om det går för långsamt, slutar njurarna att fungera, säger Rikke Christensen-Lie.

Men katter har ju som bekant nio liv, och några dagar efter den dramatiska räddningsinsatsen är katten nu på bättringsvägen.

”Jacobine kämpar för att samla krafterna, och våra duktiga veterinärer gör allt de kan för att hon snabbt kommer på fötter igen”, skriver Dyrevärnet på sin Facebook-sida.

Det är många som engagerat sig på Facebook för Jacobines kamp för överlevnad i torktumlaren. Över 7 300 personer gillar Dyrevärnets inlägg och kommentarerna är nu uppe i närmare 600.

– Underbart att det finns sådana som Jacob! Hoppas på det bästa för den lille missen”, lyder en kommentar.

Kattens räddare, VVS-montören Jacob, hyllas på sociala medier i hela Norden.

– Tack Jacob, du är en superhjälte i mina ögon! Jag hoppas innerligt att Jacobine klarar sig bra. Bra idé att namnge henne efter hennes räddare, skriver en annan följare.

Ännu mer djur: Fiskar får nytt hem efter räddning