Logga in

”Arbetsgivarna måste börja agera”

Publicerad
26 okt 2017, 16:44

”Vi i Nätas styrgrupp har alla blivit utsatta för sexism på våra arbetsplatser och det är något vi vet att många fler med oss också har blivit”, skriver bland andra VVS-montören Paulina Johansson, medlem i styrgruppen i ett debattinlägg.

Så här lyder debattinlägget i sin helhet:

”Arbetsgivarna måste börja agera!

Sexism, trakasserier och ojämställdhet finns på alldeles för många arbetsplatser runt om i landet och arbetsgivarna är medvetna om detta.

Vi i Nätas styrgrupp har alla blivit utsatta för sexism på våra arbetsplatser och det är något vi vet att många fler med oss också har blivit. #Metoo har gjort att många verkar ha förstått hur omfattande och vanligt det är med sexism, sexuella övergrepp och våldtäkter.

Kvinnor blir utsatta för detta dygnet runt och våra arbetsplatser är inget undantag.

isabellestipendiet till installatör

Byggnads jobbar med att få en jämställd byggbransch och det är vi mycket stolta över. Men när vi är på våra arbeten ligger det yttersta ansvaret på arbetsgivarna. De måste börja ta sitt ansvar i detta, för det är inte acceptabelt att det förekommer sexism och sexuella övergrepp på våra arbetsplatser. Detta är något vi påtalat i alldeles för många år men vi har inte sett så stor förändring hos företagen.

”Knarkluder” löd klottret

Företagen måste bland annat göra en likabehandlingsplan som de följer upp årligen, utbilda ALLA anställda i jämställdhet och likabehandling och införa en nolltolerans mot sexism och andra förminskande kommentarer.

Vi vet att till och med några av de största byggföretagen brister i hur de ska agera när det sker sexuella trakasserier. Därför måste alla företag veta hur de ska agera och där är det viktigt att alla anställda på ledande positioner har utbildning i diskrimineringslagen och tar fram tydliga riktlinjer. 

”Installationsbranschen har ansvaret för att attrahera kvinnor och nyanlända”

Nu är det upp till er som äger företagen att ta ert ansvar, visa att ni menar allvar och att det inte bara står i några fina dokument.”

Undertecknat av Nätas styrgrupp: Emmelie Renlund, snickare, Paulina Johansson, VVS-montör, Anna Glas, snickare, Isabelle Lundström, plattsättare, Anna Lundström, ställningsbyggare, Stephanie Olsson, snickare