Logga in

VVS-leverantörer utmanar

Publicerad
27 apr 2017, 14:41

Separata fördelarskåp för kall- och varmvatten garanterar att Boverkets råd om att kallvatten inte ska bli varmare än 24 °C under åtta timmars stillestånd. Nu utmanar VVS-leverantörer detta och menar att det kan vara tillräckligt med isolerade ledningar.

Boverkets råd och Säker Vattens tolkningar bygger på mätningar som gjordes vid Högskolan i Gävle på uppdrag av VVS Företagen. De visade att temperaturen på kallvattnet steg till 24 °C på mindre än tre timmar, oavsett om ledningarna i fördelarskåpet isolerades eller inte.

Trots det menar LK Systems att det, beroende på förutsättningar, kan räcka med att isolera ledningarna med endast 13 mm cellgummiisolering. Projekteringsråden finns i LK Katalogen 2017 som redovisar beräkningar för flera skåpstorlekar i kombination ledningar isolerade med olika tjocklekar av cellgummi.

– Vi har verifierat vårt beräkningsprogram i förhållande till de uppmätta temperaturerna. Därefter har vi lagt in olika typer av isolering och rumstemperaturer i beräkningarna och fått fram vad som fungerar, säger Mats Åström, produktansvarig på LK Systems, och påpekar att dubbla skåp är en oerhört fördyrande åtgärd och ibland praktiskt omöjlig beroende på platsbrist, exempelvis vid stambyten, rot-åtgärder men även vid nybyggnation.

LK Systems projekteringsråd har fått åtminstone en annan tillverkare att ge liknande rekommendationer.

– Vi har fått frågor från våra kunder vad som skiljer våra skåp från exempelvis LK Systems. Det skiljer ingenting, det är plåtskåp, säger Tomas Glaerum, teknisk chef på Retherm Kruge.

Han menar att det här är en utveckling som sker eftersom marknadsledarna, i det här fallet LK Systems, väljer att ta en annan position än Säker Vatten.

På Uponor är man däremot tveksamma till branschkollegornas råd. Just nu gör företaget egna simuleringar av temperaturförloppen i fördelningsskåpen, men slutresultatet är inte färdigt ännu.

– Alla tecken tyder på att vi får svårt att lova det som de lovar. Just nu råder vi att använda dubbla skåp, säger Fredric Andersson, teknisk chef på Uponor.

Läs mer i VVS-Forum 4/2017.

Läs VVS-Forums granskning legionella här.

Teckna prenumeration här.

Ladda ned rapporten ”Temperaturer i rörschakt och fördelarskåp för tappvatten”.