Logga in

Svensk minister på statusfylld energipost

Publicerad
9 dec 2016, 14:12

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) har utsetts till ordförande för ministermötet i 2017 inom internationella energiorganet IEA.

Mötet, som hålls i Paris i november 2017, samlar energiministrarna från IEA:s medlemsländer, partnerländer och näringslivsföreträdare inom Energy Business Council.

– Jag är oerhört stolt över att ha blivit utsedd till ordförande för IEA under 2017. Det är ett viktigt och hedersamt uppdrag. Genom olika satsningar har regeringen ökat sitt internationella engagemang på energiområdet under de senaste åren. IEA är en central plattform för att nå ut med våra prioriteringar och visa handlingskraft för energiomställningen både nationellt och globalt, säger Ibrahim Baylan, i ett pressmeddelande.

Genom att Ibrahim Baylan valts till ordförande i IEA under 2017 kommer Sverige att få en nyckelroll i arbetet att driva IEA:s agenda framåt, menar regeringen.

– Efter att känt minister Baylan under många år, är jag övertygad om att han är det perfekta valet att verka som ordförande för IEA:s ministermöte 2017. Hans omfattande kunskap, starka ledarskap och engagemang för ren och säker energi kommer att säkerställa dynamiska och produktiva diskussioner när ministrar träffas för att hitta lösningar på de globala utmaningar vi står inför, säger Dr Fatih Birol, IEA:s verkställande direktör, på IEA:s sajt.

Ministermötet i IEA hålls vartannat år, senast i 2015 då USA:s energiminister Ernest Moniz var ordförande.