Logga in

Han är lika stor som Zlatan

Publicerad
23 okt 2019, 16:00

VVS-yrkesläraren får 3,5 meter hög bronsstaty.

Det var en överraskad och rörd Kimmo Martin, yrkeslärare i VVS och svetsning vid Uppsala yrkesgymnasium Jälla, som fick ta emot hyllningar framför en avbildning av sig själv.Kimmo Martin. Foto: Jan Fredriksson

– Det känns fantastiskt att jag är i samma klass som Zlatan och lika uppskattad, skrattar Kimmo Martin.

Han, i sin tur, lyfter fram sina duktiga elever och alla som utbildar inom hantverksyrken.

– Det fattas ju en massa yrkeslärare i hela Sverige och nu kanske vi kan få ett uppsving så att fler vill utbilda sig. Att lära ut det man själv har lärt sig ute på jobben tycker jag är fantastiskt, säger Kimmo Martin.

Här är VVS-montör ett bristyrke – och här är det det inte

Bakom hyllningen står organisationen WorldSkills Sweden och den före detta eleven Anton Hasenstrauch.Anton Hasenstrauch. Foto: Jan Fredriksson Syftet är att lyfta fram Kimmo Martin men även att inspirera andra att vilja bli yrkeslärare.

– Jag var i Ryssland och tävlade på Yrkes-VM och ville tacka Kimmo på något sätt, Jag köpte lite presenter, men jag ville göra något större. Worldskills ville göra en reklamfilm för att lyfta fram yrkeslärarna eftersom de är så viktiga, säger Anton Hasenstrauch.

”Du lärde mig allt om VVS. Visade mig att jag kunde. På betryggande finlandssvenska sa du att även solen har fläcker, när jag gjorde fel. Tack.”

Anton Hasenstrauch

På statyns fundament finns en plakett där Anton Hasenstrauch hyllar sin lärare:

”Du lärde mig allt om VVS. Visade mig att jag kunde. På betryggande finlandssvenska sa du att även solen har fläcker, när jag gjorde fel. Tack.”

”Jag valde VVS för att det är ett socialt yrke”

Pontus Slättman. Foto: Jan Fredriksson– Det här är ett steg för att fler ska intressera sig för en framtid som yrkeslärare. Vårt mål är att få fler att söka yrkesutbildning och att höja kvaliteten. Och är det några som är jätteviktiga för det, så är yrkeslärarna säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills.

Den 3,5 meter höga statyn av Kimmo Martin finns uppställd utanför Ahlsells butik i Årsta, Stockholm. En mycket strategisk placering, menar Pontus Slättman.

– Här finns de som aktiva i branschen och har yrkeskunskap som möjligen kan föras vidare i rollen som yrkeslärare. Det finns de som av olika anledningar vi få en ny utmaning och då finns är yrkeslärare en karriärväg, säger han.

Så mycket tjänar VVS-montörer tio år efter gymnasiet

Fotnot: Den staty som nyligen invigdes vid Stadiontorget i Malmö till Zlatan Ibrahimovics ära är också 3,5 meter hög.