Logga in

Ny forskning: Återvinning av plaströr kan spara 50 miljoner

Publicerad
12 apr 2019, 07:00

Nya rör kan produceras av återvunna plaströr från byggavfall. Det är slutsatsen från ett nytt forskningsprojekt.

Enligt forskningsprojektet Repipe ger installation av plaströr omkring 5 000 ton spill om året.

– Besparingspotentialen är cirka 50 miljoner kronor per år om spillet materialåtervinns i stället för att bara utvinna energin. Det visar de beräkningar Chalmers Industriteknik och Rise har kommit fram till i projektet, säger Annika Boss, forskare på Rise och projektledare för Repipe.

Nya bostäder sviker energilöftet

Rörspillet motsvarar dessutom cirka 10 000 ton CO2-ekvivalenter. Det är mer än Sveriges samlade utsläpp för uppvärmning av bostäder och lokaler, enligt Naturvårdsverkets statistik för 2017.

I huvudsak går plastspillet till energiutvinning, trots att rören är av högkvalitativ plast som högdensitetspolyeten (HDPE), polypropen (PP) och polyvinklorid (PVC). Plaster som skulle kunna materialåtervinnas till nya rör.

För att ta tillvara plastens värde har en ny insamlingsmodell tagits fram. Flera framgångsrika försök har utförts i samarbete med Renova, byggentreprenörer, NCC Recycling, Novoplast samt rörtillverkarna Uponor och A-Plast AB.

Rörspill har samlats in, sorterats och tillverkats till nya optokabelrör och kabelskyddsrör. Enligt A-plast har detta fungerat problemfritt. Utmaningarna är nu främst att öka insamlingen och hitta en effektiv logistik.

Spillvärme i stället för kolkraft

Innovationsprojektet Repipe har finansierats av innovationsprogrammet RE:Source med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Syftet har varit att ta fram nya kostnads- och resurseffektiva lösningar för insamling, sortering och materialåtervinning av plaströr.

Energimyndigheten har beviljat finansiering för en fortsättning av projektet. Under två år ska 30 företag i hela värdekedjan samarbeta för att i större skala demonstrera insamling, sortering och återvinning.