Logga in

Därför är toaletten livsviktig

Publicerad
19 nov 2018, 00:25

I dag den 19:e november är det världstoalettdagen. För oss i västvärlden är tillgången till en toalett en självklarhet, men samtidigt saknar 2,3 miljarder människor sanitet.

Den amerikanske mångmiljardären och filantropen Bill Gates har i många år försökt att utveckla framtidens toalett.

”Om du kunde gå tillbaka till mitten av 1800-talet, skulle du hitta en WC som fungerar i stort sett likadant som den i ditt hem. Men framtidens toaletter kommer en dag ersätta den gamla tekniken och spara miljontals liv,” skriver Bill Gates på sin Facebook-sida.

Bill Gates studerar en av framtidens toaletter. Foto: Michael Hanson, Gates Foundation

Därför måste toaletten uppfinnas på nytt, menar makarna Bill och Melinda Gates som dragit i gång tävlingen Reinvent the Toilet Challenge bland världens forskare och innovatörer. Senast kördes tävlingen i Peking, Kina, nu i början av november.

Läs mer: Toalettbrist hot mot kvinnor

Resultatet från makarna Gates tävling, med syfte att få fram framtidens toaletter, har bland annat blivit toaletter som omvandlar avfallet till biokol som går att använda till gödsel eller elektricitet.

Enligt WHO i Genève medför bristen på ren sanitet att 645 000 barn under fem år dör av diarrésjukdomar som kan förebyggas och förhindras.

Läs mer: Dags för världstoalettdagen 2016

– För att projektet ska lyckas måste toaletterna rena avfallet från bakterier och återvinna värdefulla resurser som energi, rent vatten och näringsämnen utan att det krävs anslutning till vatten, avlopp eller elnät, konstaterar Jan-Willem Rosenboom, vatten- och sanitetsexpert på Bill & Melinda Gates-stiftelsen, och tillägger:

– De ska vara billiga – knappt 40 öre per användare och dag – och dessutom kunna drivas och servas miljömässigt av ekonomiskt hållbara företag i fattiga stadsmiljöer. Det är en mycket svår uppgift.