Logga in

Över 4 miljarder saknar trygg toalett

Publicerad
19 nov 2019, 07:00

I dag, på World Toilet Day, uppmärksammas en livsviktig installation som många tar för given.

Av årets alla temadagar är FN:s internationella toalettdag, eller World Toilet Day, en av de mer behjärtansvärda.

En toalett är inte bara en toalett. Det är också en livräddare, en värdighetsskyddare och en möjliggörare. Det menar organisationerna bakom temadagen.

I år är temat att ingen ska lämnas kvar, ”2019 Leaving no one behind”. Sanitet är en mänsklig rättighet och tillgången till trygga toaletter måste säkras. De 4,2 miljarder människor som inte har tillgång till trygga toaletter utsätts ofta för någon form av diskriminering.

Guldtoalett värd 60 miljoner kronor stals från utställning

Enligt statistik från UN Water finns det 673 miljoner människor världen över som öppet måste uträtta sina behov. Globalt är det minst 2 miljarder människor som använder dricksvatten som är kontaminerat med avföring.

Dålig sanitet uppskattas också orsaka 432 000 dödsfall på grund av diarré och är en avgörande faktor bakom parasitsjukdomar som tarmmaskar och trakom.

I områden med långvariga konflikter är barn under fem år särskilt utsatta. Enligt Unicef löper de 20 gånger större risk att dö av diarrésjukdomar orsakade av brist på säkert vatten, sanitet och hygien än genom direkt våld.

”I rymden finns det inga VVS-are”

World Toilet Day firas årligen 19 november för att inspirera till åtgärder mot den globala sanitetskrisen. Detta ska hjälpa till att nå det sjätte globala hållbarhetsmålet: Rent vatten och sanitet till alla 2030. Dagen infördes 2001 och stöds sedan 2013 officiellt av FN.

Läs mer hos World Toilet Day.

Kalender för andra temadagar finns här.