World Plumbing Day 2016

Publicerad 11 mar 2016, 10:15

I dag den 11 mars är det World Plumbing Day 2016. Runt om i världen firas dagen för att uppmärksamma den viktiga roll VVS-branschen har för hälsa och säkerhet i det moderna samhället.

Varje år sedan 2010 infaller World Plumbing Day den 11 mars. Det är ett internationellt evenemang initierat av World Plumbing Council och stöds av Världshälsoorganisationen, WHO.

– Syftet med World Plumbing Day är att nå ut till gemene man och tala om att VVS-montörens arbete och utrustning är viktiga. WHO har slagit fast att dåliga VVS-metoder kan vara en orsak till spridning av allvarliga, smittsamma sjukdomar, säger Sudhakaran Nair, ordförande för World Plumbing Council, i ett filmklipp.

Även Installatörsföretagen firar dagen och påpekar att VVS-montörer utför ett arbete som direkt påverkar människors hälsa och livskvalitet på det mest positiva sättet. Människor över hela världen uppskattar närhet till rent vatten och goda sanitära faciliteter.

– VVS är viktigt för alla människors levnadsvillkor och utvecklingsmöjligheter. I Sverige är vi privilegierade, men även här finns problem att belysa. Exempelvis legionella som alltmer ses som en orsak till lungsjukdomar i Sverige. Här är det avgörande att det finns utbildade VVS-montörer med kännedom om hur man förebygger legionellas tillkomst, säger Johan Martinsson, chef för bransch och affärsjuridik på Installatörsföretagen.

Varje år dör 3,1 miljoner människor, de flesta barn under fem år, på grund av avsaknad av rent vatten och sanitet. För barn i utvecklingsländer, framför allt för flickor, är avsaknaden av toaletter och rent vatten ett hinder för att få en utbildning som kan ta dem ur slummen och påverka sina egna liv.

– 194 miljoner skoldagar för flickor går förlorade varje år eftersom skolorna inte har grundläggande sanitets- och toalettanordningar, säger Sudhakaran Nair.

VVS-branschen har stor påverkan på människors livslängd och kvaliteten på livet vi lever. Vi vet att vi har ökade kostnader för bristande underhåll i våra kommunala vattenledningar i Sverige och ofta uppstår infektionsutbrott som beror på att vårt vatten inte håller tillräcklig hög kvalitet, menar Installatörsföretagen.

Läs mer om Wolrd Plumbing Day här.