Logga in

”Jag stör mig på att det kopplas så mycket med slang”

Publicerad
4 apr 2024, 08:02

Slang eller rör. Hur kopplar du toalettstolen och varför? VVS-montören Dennis Ljungblad slängde ut frågan på Facebook och mötte två ”läger”.

Vattendelare i branschen:
Täta rörkopplingar med gängsnöre eller lin – vilket är bäst?

Besiktningsmannen svarar:
Ska jag avråda från vägghängd WC?

Hallå Dennis Ljungblad! Varför valde du att kasta ut den här frågan i Rörmokare utan gränser en lördagkväll?

– Jag stör mig på att det kopplas så mycket med slang trots att det inte finns samma anledning till det som tidigare. Jag ville höra hur andra tänker om detta.

Vad har förändras?

– När toalettstolarnas porslinsbehållare användes som vattenbehållare var det vanligt med flottörventil av fluidmaster-typ, med anslutning av plast som var känslig för spänningar och vibrationer som kunde uppstå om toalettstolen kopplades med hårda rör, med läckage som följd. I dag används varken flottörventil av typ fluidmaster eller porslinsbehållaren som vattenbehållare längre vid nyproduktion, utan en plastbehållare med flottörventil av kolv-typ som är ansluten i toppen av plastbehållaren och ansluten via en lång plastslang som går hela vägen från flottörventilen till anslutningen i botten av porslinsbehållaren. 

Varför stör du dig på slangkopplingar?

– Jag tycker att det ser fult ut, särskilt eftersom slangen ofta är för lång så att det blir veck eller loopar. 

Hur gör du själv?

– Jag bockar kopparrör och har alltid stumpar i bilen som jag tar med och sätter en halvkoppling eller använder befintlig koppling.

Diskussionen på Facebook landade i det närmaste oavgjort mellan rör- och slangförespråkarna. Här är några röster från ”team slang”:

”Rör är absolut trevligt att se på men i dagens samhälle där folk spolar ner så mycket skit som inte ska ner i WC föredrar jag slang, då jag inte behöver slåss med rör utan kan skära loss toaletten, lyfta av den utan att koppla loss och släppa stoppet snabbt och smidigt”, skriver en spoltekniker.

”Slang för maximal flexibilitet men snyggt är det inte.”

”Rör är krångligt och när man ändå försöker dölja anslutningen så gott det går är det onödigt med ett superfint bockat kromat rör.”

”Är det många eller trångt tycker jag slang.”

Och här är några röster från ”Team rör”:

”Rör för snygghet och hygien.”

“Endast satt slang när kunden vägrar rör. Bocknyckeln finns alltid med.”

”Att bocka en rörbit är ju bästa universallösningen om det inte är för trångt. En slang måste man ju anpassa i längd för att den ska bli någorlunda bra.”

”Rör såklart.”

”Jag lade ut ett klipp på Tiktok där jag drev med slangkopplingar och då var det många som blev sura.”

Dennis Ljungblad

Blev du överraskad av att nästan lika många verkar föredra slang, Dennis Ljungblad?

– Nja, jag tror att många gör som de alltid har gjort och fortsätter att använda slangkoppling fast den inte längre har samma funktion. Sedan är det förstås skillnad om man är ute på byggen där många toalettstolar ska installeras, det är inte jag. Det verkar också vara en generationsfråga. Yngre verkar i allmänhet vilja att de ska gå snabbt och enkelt. Jag lade ut ett klipp på Tiktok där jag drev med slangkopplingar och då var det många som blev sura.

Fick du någon aha-känsla av diskussionen?

– Jag kan absolut köpa att det är enklare att koppla loss en toalettstol med slang vid byte och att man måste följa slanglängden som tydligen föreskrivs, på 30 centimeter, även om jag tycker att det är synd för att det blir så fult.

Finsk badrumsfavorit
Men vad är det här för lattjo liten pryl?

Någon skriver att kunderna inte bryr sig om hur det ser ut bakom toalettstolen. Håller du med om det? 

– Ja, det är nog snarare en yrkesfråga.