Branschkritik mot forskarartikel om cocktail-effekten

Publicerad 17 dec 2015, 09:15

Golvbranschen riktar i ett debattinlägg kritik mot en artikel om cocktail-effekten skriven av fyra forskare som var införd i VVS-Forums temabilaga om innemiljö i oktober. ”Viktiga Perspektiv saknas” menar Johan Aspelin, vd för Golvbranschen, GBR. Forskarna, däribland Carl-Gustaf Bornehag, besvarar kritiken.

Johan Aspelin menar att forskarnas artikel kan väcka onödig oro eftersom ”det i dagsläget saknas vetenskapliga kriterier för vad som menas med att ett ämne är ’hormonstörande’”. Han efterlyser också viktiga perspektiv och relevanta sammanhang.

De fyra forskarna menar i sin replik att Golvbranschen ”blandar ihop vetenskapliga argument och hypoteser med argument från industrins lobbykampanjer”, vilket man betecknar som ”djupt olyckligt”.

Läs både debattinlägget från Golvbranschen och repliken från forskarna här.

Prenumerera på VVS-Forum eller köp ett lösnummer här.

Rekommenderade artiklar

ADHD kopplas till dålig inomhusluft

De får informationscentret om hållbart byggande

Energismarta studenthus invigda

Bråda dagar för ny innemiljöforskning

Storsatsning på hållbar stadsutveckling

40 miljoner kronor för energieffektivt byggande

Nu öppnar den fjärde utlysningen inom forskningsprogrammet E2B2 med ett stöd på sammanlagt 40 miljoner kronor. Projekten som ansöker ska ha fokus på energieffektivt byggande och boende och ansökan ska skickas in senast den 3 november i år.

De vann internationellt vattenpris

Energieffektiva blandare testas i verkligheten

Energiklassade blandare för tappvarmvatten har stor potential att minska energianvändningen i bostäder. I höst ska ett nytt projekt på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ta reda på hur mycket som sparas och hur blandarnas funktion påverkar användarnas beteenden.

Fler forskarbostäder åt Swetox

ALMEDALEN. Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper), som bland annat studerar hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA), ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass. Det vill regeringen som nu, via Karolinska Institutet (KI), satsar på fler forskarbostäder i Södertälje. – För att Swetox verkligen ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass, så ger vi nu Karolinska Institutet (KI) möjlighet att erbjuda forskarbostäder i Södertälje, sa forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), vid regeringens pressfika i Almedalen.

Miljoner till branschrelaterad forskning