Logga in

Energieffektiva blandare testas i verkligheten

Publicerad
11 aug 2016, 15:08

Energiklassade blandare för tappvarmvatten har stor potential att minska energianvändningen i bostäder. I höst ska ett nytt projekt på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ta reda på hur mycket som sparas och hur blandarnas funktion påverkar användarnas beteenden.

Bra energiklassade blandare har funktioner som minskar varmvattenförbrukningen genom att påverka användarens beteende. Exempel på funktioner är kallstart eller återfjädrande reglage.

Nu ska det studeras hur mycket varmvatten som sparas, och hur funktionerna påverkar vardagen för den som diskar eller duschar. I höst installeras energiklassade blandare i några av AB Bostäders flerbostadshus på Tullen i Borås, där man kommer att mäta vattenanvändningen och intervjua hyresgäster.

– Det bör gå att spara minst 30 procent av energin till varmvatten efter byte till bra energiklassade blandare. Men för att åstadkomma detta krävs ny kunskap om vilka blandare som kan ge stor energibesparing och hur stor denna besparing verkligen är. Dessutom är det viktigt att ta reda på hur de boende upplever att de energiklassade blandarna fungerar över tid, säger projektledare Sara Jensen på SP, i ett pressmeddelande.

Energiklassade blandare för tappvarmvatten ha mycket stor potential att minska energianvändningen i bostäder, hotell, badhus och liknande lokaler. Det finns en svensk energiklassning för blandare från klass A till G, där A är bästa energiklass. Det är dock svårt att översätta dessa energiklasser till besparing sett till pengar, menar SP.

Därför finns behov av ny kunskap om hur vatten- och energianvändningen påverkas av byte till nya energiklassade blandare. SP kommer att göra mätningar under två års tid, först med standardblandare och sedan med bra energiklassade blandare från de två tillverkarna FM Mattsson Mora Group och Villeroy & Boch Gustavsberg.

Parallellt görs en beteendestudie med fokus på hur de boende upplever de energiklassade blandarna över tid. De kommer att få svara på enkäter och bjudas in att delta i fokusgrupper.

– Det är viktigt att få reda på hur de boende upplever de nya blandarna, för det räcker inte att en blandare är energieffektiv om de boende inte vill använda den. Denna kunskap är viktig för såväl tillverkare som bostadsbolag som ska installera energieffektiva blandare, säger Sara Jensen.

Projektet heter ”Vattenanvändning med energieffektiva blandare” och leds av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Medverkar gör även AB Bostäder Borås, FM Mattsson Mora Group, Villeroy & Boch Gustavsberg, JM, HSB, Skanska samt Boverket som alla också deltar i finansiering.