Logga in

Konkurrensen och kostnaderna för nyanställda

Publicerad
18 nov 2015, 09:10

AVTAL 16. Lärlingsfrågan och företagens överlevnad är de två frågor som kommer att hamna högst upp på avtalsrörelsens agenda på VVS-området. Det avslöjar Anita Hagelin, tf förhandlingschef hos VVS Företagen, i VVS-Forum.

– Att möjliggöra för företagen att anställa fler lärlingar och erfarna montörer genom att anpassa avtalet efter de förutsättningar som råder i dag, känns oerhört viktigt, säger Anita Hagelin.

Hon understryker också behovet av att stärka företagen i en allt tuffare konkurrenssituation som ytterligare en viktig fråga.

– Vi måste ge företagen möjlighet att konkurrera på flera sätt, till exempel med flexibla arbetstider, så att de bättre kan svara mot kundernas behov än vad det nuvarande avtalets något fyrkantiga regler tillåter, fortsätter Anita Hagelin.

Avtalsrörelsen kommer till stora delar handla om alla de som i dag inte har ett jobb. En huvudförklaring till att många unga, däribland lärlingar och nyanlända, inte kommer i arbete är att arbetsgivarna menar att anställningskostnaden är för hög.

Lärlingsfrågan är i dag akut. Bara runt hälften av de som går ut gymnasiet får fortsätta sin utbildning som lärling på ett företag under de två år som återstår av praktik innan det är dags för branschprov. Företagen tycker helt enkelt att det kostar för mycket att ha anställda under utbildning i förhållande till vad man får ut av dem.

– Lärlingsfrågan är i dag akut. Bara runt hälften av de som går ut gymnasiet får fortsätta sin utbildning som lärling på ett företag under de två år som återstår av praktik innan det är dags för branschprov. Företagen tycker helt enkelt att det kostar dem för mycket att ha anställda under utbildning i förhållande till vad man får ut av dem.

Anita Hagelin vill gärna att man prövar alternativa anställningsformer för lärlingar, eventuellt en förlängd provanställningsperiod. För att kunna erbjuda arbete till nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden vill Anita Hagelin gärna ha en diskussion med Byggnads om att skapa en ny yrkesgrupp för enklare arbetsuppgifter.

Det blir ingen LO-samordning i den kommande avtalsrörelsen, vilket kan problematisera avtalsrörelsen menar hon.

– Det är bekymmersamt att samordningen sprack men jag hoppas innerligt att alla fortfarande är överens om att märket ska sättas av industrins parter, säger Anita Hagelin.

Hon befarar att det nu kan komma att bli konkurrens om att sätta märket för avtalsrörelsen. Lönekravet på 2,8 procent som industrifacken presenterade i början av november konstaterar hon kort är en helt omöjlig nivå för VVS Företagens medlemmar.

– Det ska mera ses som ett utspel inför avtalsrörelsen.

Den 31 mars 2016 löper det nuvarande Teknikinstallationsavtalet ut och den 23 februari växlar VVS Företagen och Byggnads sina avtalskrav.

Läs hela intervjun med Anita Hagelin i VVS-Forum nr 11/2015 som kommer ut på fredag den 20 november. Här kan du teckna en prenumeration.