Logga in

Ozonrening gav kungligt pris

Publicerad
14 okt 2015, 10:11

Bröderna Behrang och Behrooz Gilanpou vann priset Årets Nybyggare Pionjär för renande ozonteknik. De ligger i framkant med sina innovationer och det är ett svenskt miljöföretag som bereder väg för svensk miljöknow-how, skriver Almi Företagspartner i sin motivering.

Bröderna Behrang och Behrooz Gilanpou var sju och åtta år 1987 då de kom till Sverige från Iran tillsammans med sin mor. De båda utbildade senare sig till civilingenjörer och det var via examensarbete och anställning som de därefter kunde ta över företaget Ozonetech. Förvärvet finansierades genom att föräldrarna belånade sitt hus.

Ozonetechs system består av en ozongeneratorer som renar luft och vatten. Det används bland annat till att rena frånluft från storkök och för att ta bort dålig lukt i soprum. Ozonetech System har säte i Stockholm och 2014 omsatte det 10 miljoner kronor med tio anställda. Ozonetech har även verkat på EU-nivå för standardisering.

Priset Årets Nybyggare delas ut i två kategorier Årets Nybyggarpris Nystart och Årets Nybyggare Pionjär. Det är instiftats av IFS, Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum, och prissumman är 100 000 kronor, finansierat av SEB och Almi Företagspartner AB.

– Genom Kung Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare uppmärksammar vi personer med utländsk bakgrund som startat företag i Sverige. Vinnarna är personer som fått kämpa i motvind men som genom hårt arbete har lyckats som entreprenörer. De har själva förändrat sin livssituation och är goda förebilder för alla invandrare som väljer att starta egna företag, säger före detta landshövding i Östergötlands län Björn Eriksson, i ett pressmeddelande.

Priset Årets Nybyggare Nystart gick till bröderna Jamshaid och Nasir Gill för deras alternativa byggmaterial av återvunnen plast och skal av ris.

Utmärkelserna delas ut av Konung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Kungliga Slottet.