Logga in

Så mäter de föroreningar med egna partikelmätare

Publicerad
20 feb 2018, 08:40

En liten luftmätare på balkongen eller husväggen kan komplettera de officiella mätstationerna.

Den nystartade föreningen Luftdata ligger bakom spridningen av de egentillverkade partikelmätarna. Föreningen vill komplettera de officiella mätstationerna, som bara finns på ett 40-tal platser i landet.

Luftdata har hittills satt ihop 20 egna stationer.

Läs mer: Så halverades partikelhalten på Hornsgatan

– De viktigaste delarna här är själva partikelsensorn och så finns det ett insug som ser ut som ett litet sugrör. Det suger in luft och sedan finns en laser som känner av hur stora partiklarna är och hur många, säger Hannes Ebner, ordförande i Luftdata, till Vetenskapsradion.

Partikelmätare från Luftdata.

Uppkomsten av den lilla partikelmätaren, som bara kostar några hundralappar att sätta ihop på egen hand, startade i Tyskland för tre år sedan. Hannes Ebner startade den svenska versionen luftdata.se för bara några månader.

Läs mer: Så mycket satsas på bättre inomhusmiljö

”Bygg en egen mätstation för luftpartiklar och bli del av ett världsomspännande Citizen Science-nätverk”, står det på den svenska sajten.

Den lilla maskinen mäter både hälsofarliga partiklar från till exempel däckslitage och damm och även mindre partiklar som kommer från förbränningar som avgaser och vedeldning. Båda anses vara hälsofarliga.

– Tanken är att man sätter upp luftmätaren på balkongen eller på husväggen. Visionen är att gå från de 20 mätstationer vi har i dag till över tusen i Sverige, säger Hannes Ebner.

Läs mer om egna partikelmätare här.